Тръмп подкрепя Борис Джонсън за британски премиер, смята Меган Маркъл за лоша

Тръмп подкрепя Борис Джонсън за британски премиер, смята Меган Маркъл за лоша

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи кампанията на Борис Джонсън за следващ премиер на Великобритания и призова всички кандидати да обещаят да повишат разходите за отбрана. Той направи това в интервю за вестник "Сън", цитирано от Ройтерс и БТА в събота

"Смятам, че Борис ще свърши много добра работа. Смятам, че той ще се справи отлично", заяви Тръмп за бившия британски министър на външните работи и едно от водещите лица на кампанията за Брекзит. Джонсън е един от фаворитите за приемник на Тереза Мей начело на Консервативната партия.

В понеделник Тръмп пристига във Великобритания на тридневна държавна визита по покана на кралица Елизабет, след което ще участва във възпоменателни церемонии във Франция, посветени на Втората световна война, и ще посети Ирландия.

Пред "Сън" той допълва, че има други депутати на торите, които са се стремили към подкрепата му - сред тях обаче не бил министърът на околната среда Майкъл Гоув, който разкритикува позицията на президента на САЩ за Иран.

Тръмп изразява задоволство и от обещанието на британския министър на външните работи Джереми Хънт за повишаване разходите на Обединеното кралство за отбрана.

"Обединеното кралство трябва да може да се защитава. Това е прекрасно и много специално място", заяви президентът и отбеляза, че по-високите разходи за отбрана от британска страна биха могли да доведат до увеличаване на износа на американско военно оборудване.

Ройтерс отбелязва, че думите на Тръмп в това интервю представляват учудваща намеса от негова страна преди държавната му визита следващата седмица.

По отношение на Тереза Мей Тръмп разкритикува начина, по който тя е водила преговорите с ЕС за Брекзит, допълва Асошиейтед прес.

В същото интервю Тръмп нарече "лоша" съпругата на британския принц Хари - Меган Маркъл, която е херцогиня на Съсекс, предаде Асошиейтед прес. Тази оценка той даде заради неин коментар от 2016 г., когато тя предупреди, че ще се премести в Канада, ако Тръмп спечели американските президентски избори. "Не знаех, че тя е лоша", заяви Тръмп след като прочете нейните думи отпреди три години, направени още когато тя не беше омъжена за принц Хари.

По време на държавата си визита Тръмп и съпругата му Мелания, както и четирите му по-големи деца, се очаква да се срещнат и с принц Хари и брат му принц Уилям, както и със съпругата му Кейт, херцогинята на Кембридж. Меган вероятно ще си остане у дома, за да се грижи за бебето Арчи, което се роди в началото на май.

В интервюто Тръмп каза, че не е знаел, че няма да се срещне с Маркъл, но прогнозира, че тя ще бъде "много добра американска принцеса".

Споделяне

Още от Свят