Тръмп поднови заплахите с мита за автомобилите от ЕС

Преди утрешното посещение на Юнкер във Вашингтон Берлин заяви, че ЕС няма да отстъпи пред заплахите

Тръмп поднови заплахите с мита за автомобилите от ЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че при провал на преговорите с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, планирани за 25 юли, Вашингтон може да
въведе мита върху автомобилите, внасяни от страните от ЕС.

Президентът на САЩ засегна тази тема на конференция в Белия дом, посветена на пропагандирането на местната продукция, в която участваха представители на американската промишленост.

"Евросъюзът е заел много твърда позиция към Съединените щати. Те (представителите на ЕС) ще дойдат при мен в сряда и ще видим дали можем да уредим това. В противен случай ще ни са наложи да направим нещо с милионите техни автомобили, които пращат тук всяка година. Но, вероятно, ще измислим нещо", каза Тръмп.

Неговата администрация наложи вече мита върху вносната стомана и алуминий от 28-те страни от ЕС и не за първи път заплашва с мита върху автомобилите и автомобилните части,.

Представители на ЕС не веднаж отговориха, че подобна стъпка ще нанесе тежък удар и върху американската икономика. Против се обяви и американската автомобилна индустрия.

По-късно в Туитър обаче Тръмп заяви, че "Митата са най-великото нещо!" и отново заплаши да наложи допълнителни наказателни мерки на търговските партньори на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

По думите му те трябва или "да договорят справедлива сделка или да бъдат ударени с Мита. Толкова е просто".

Президентът сравнява САЩ с "прасенце касичка, което бива ограбвано". Той отбелязва, че страни, "които ни третират несправедливо в търговията от години" идват да преговарят във Вашингтон, но тези преговори е трябвало да бъдат проведени "преди много години".

"Все пак по-добре късно, отколкото никога", заключава държавният глава, който утре ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за търговски преговори.

В навечерието на посещението Тръмп подложи на критика и предшествениците си, заради които, според него, САЩ "са губели работни места". По думите на Тръмп политиката на предишните президенти е била насочена към воденето не на "свободна търговия", а на "глупава търговия".

Цитиран от Асошиейтед прес Тръмп заяви, че "ерата на икономическата капитулация" е приключила.

Президентът на САЩ направи това изявление на изложението на "Произведено в Америка", в което участваха производители от всички щати. Това традиционно събитие се провежда на фона на изостреното внимание на финансовите пазари към наложените наказателни мита, довели до търговски спорове с Китай, Канада и европейските съюзници, отбелязва АП.

Берлин: Няма да отстъпим пред търговските заплахи на САЩ

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че европейските страни няма да отстъпят пред американските заплахи в изострящия се трансатлантически спор за митата, но се надява да бъде намерено решение, предаде Асошиейтед прес.

Хайко Маас посочи пред телевизия А Ер Де днес, че се надява да бъде постигнат консенсус.

Той обаче допълни: "Няма да позволим да ни заплашат и просто да отстъпим защото, ако го направим веднъж, опасявам се, че ще трябва да се справяме с подобно поведение отново съвсем скоро и няма да го приемем."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес