Тръмп подписа нов миграционен указ, Ирак отпадна от списъка

Тръмп подписа нов миграционен указ, Ирак отпадна от списъка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изменена версия на своя указ за миграцията, целящ да попречи на гражданите на някои страни да влизат в САЩ, който американски съд блокира през февруари.

В новата версия от списъка на засегнатите страни е отпаднал Ирак, предаде Ройтерс.

Фигурират шест страни - Иран, Либия, Судан, Сомалия, Сирия и Йемен, според документи, публикувани от министерството на вътрешната сигурност. Тези шест страни фигурираха и в първоначалния указ, подписан от Тръмп в края на януари.

Според новата версия на указа, който ще влезе в сила на 16 март, за 90 дни се спира издаването на нови визи на хора от гореспоменатите шест страни.

За 120 дни се преустановява програмата за прием на бежанци. Но в САЩ ще имат право да пристигнат бежанци, чието пътуване вече е планирано.

Притежателите на зелени карти и на визи са защитени от приложението на новата версия на указа и ще могат да посещават САЩ, уверява американското правителство.

Указът бе подписан от Тръмп в Белия дом. После трима негови министри - на вътрешната сигурност, на правосъдието и на външните работи - го представиха официално.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?