Тръмп похвали Атина и се обяви за облекчаване на дълговете й

Доналд Тръмп
САЩ призовават Гърция да продължи икономическите реформи и подкрепят облекчаването на нейното дългово бреме "по отговорен начин", заяви американският президент Доналд Тръмп на съвместна пресконференция в Розовата градина на Белия дом с гостуващия гръцки премиер Алексис Ципрас.
 
"Американците са солидарни с Гърция в процеса на възстановяване от икономическата криза, която неотдавна нанесе вреди на тяхната страна. Аз подкрепих премиера, който продължава да провежда (икономически) реформи, и отговорно потвърдих нашата поддръжка за план по облекчаване на дълговото бреме", отбеляза президентът, цитиран от ТАСС. 
 
Според него Гърция върши "чудесна работа", борейки се за излизане от кризата и преодолявайки тежките си проблеми. 
 
Тръмп подчерта, че Атина и Вашингтон са постигнали "значителни успехи в сътрудничеството в икономическата сфера".
 
"Силна и процъфтяваща Гърция предоставя огромни възможности за търговия със САЩ, за американски инвестиции и за създаване на работни места в САЩ", посочи той. 
 
Президентът даде висока оценка на приноса на Гърция за гарантиране на енергийната сигурност на Европа с подкрепата ѝ за такива проекти като Трансадриатическия тръбопровод и  изграждането на обекти за втечнен природен газ.
 
Това "позволява да се диверсифицират източниците за доставка на енергоносители в Европа, включително и на втечнен природен газ от САЩ, който потенциално ще се експортира", каза Тръмп. 
 
Той похвали Гърция, че продължава да влага значителни средства за отбрана в рамките на НАТО и добави, че неговата администрация е информирала Конгреса за потенциалната сделка за модернизация на изтребителите Ф-16 на гръцките ВВС. Размерът на сделката може да достигне 2.4 млрд. долара.
 
Ройтерс уточнява, че Държавният департамент в понеделник е одобрил постигането на такава сделка. 
 
Ципрас от своя страна каза, че е имал "много плодотворна дискусия" с президента на САЩ, като добави, че двете страни споделят "ценностите на свободата и демокрацията". Според него тази среща е "възможност да укрепим нашето стратегическо партньорство". 
 
Гръцкият премиер изрази мнение, че е важно Турция да остане в НАТО и да продължи европейската си ориентация въпреки сегашното напрежение между Анкара и Брюксел. "Ние подкрепяме курса на Турция към Европа. Уважаваме я като регионална сила и вярваме, че тя трябва да остане ориентирана към Европа", подчерта той по време на пресконференцията в Белия дом.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?