Тръмп похвали Джонсън, но обеща да не се меси в британските избори

Борис Джонсън и Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да не се меси в предстоящите парламентарни избори във Великобритания, но похвали сегашния британски премиер Борис Джонсън за ръководството на страната, предаде Ройтерс.

Тръмп говори пред репортери в Лондон, където пристигна за срещата на върха на НАТО.

"Не искам да усложнявам нещата", каза президентът на САЩ преди срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че е "фен" на Брекзит. Тръмп нарече Джонсън "много способен" лидер, който "ще свърши добра работа", но добави, че не знае нищо за основния му съперник - лейбъристкия лидер Джереми Корбин.

Запитан дали може да работи с Корбин, президентът на САЩ отговори, че може да работи с всеки.

Тръмп каза, че по време на престоя си в Лондон ще има отделна среща с Джонсън, макар че Белият дом не е анонсирал такава.

Довечера британският премиер ще даде официална вечеря за президента на САЩ и лидерите на останалите страни от алианса.

Тръмп отново потвърди подкрепата си за Брекзит, главната тема на предизборната кампания на Джонсън, но отрече Съединените щати да проявяват интерес да получат достъп до британската здравна система при една бъдеща търговска сделка, което пък е главен елемент в предизборната кампания на Корбин.

Вчера Корбин писа на Тръмп, настоявайки за ревизия на преговорните цели за бъдещото търговско споразумение след Брекзит, така че британската здравна система да не бъде на масата за преговори.

След изтичането на секретни документи за бъдещите преговори и за присъствието на здравната система в тях, Тръмп категорично отрече това. "Нямам нищо общо с това. Никога не съм си го и помислял, честна дума", подчерта президентът на САЩ.

Впоследствие Корбин обаче отхвърли уверенията на Тръмп и припомни негово изказване през юни, когато американският президент заяви, че "всичко е на масата" в търговските преговори с Великобритания.

Според лейбъристкия лидер премиерът консерватор иска да продаде части от обществено финансираната британска здравна система на американски компании. Министър-председателят категорично отрича това.

Днес въпросът за присъствието на темата за британската здравна система в търговските преговори със САЩ придоби нова актуалност, след като експерти казаха, че изтичането и разпространяването в интернет на секретните документи за преговорите приличало на дезинформационна кампания, зад която стои Русия.

В изявление днес по телевизия Ай Ти Ви Корбин нарече това "нова конспиративна теория". Той каза, че лично е видял документите, за които е било съобщено в интернет, и че никой от правителството досега не е отрекъл тяхната достоверност. "Това са реални протоколи от срещи", посочи Корбин.

Споделяне

Още от Свят