Тръмп похвали италианската имиграционна политика на среща с Конте

Доналд Тръмп и Джузепе Конте в Белия дом

На среща в Белия дом президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали новия италиански премиер Джузепе Конте за твърдия подход към имиграцията, предаде Ройтерс.

В началото на разговорите в Овалния кабинет Тръмп отбеляза, че Италия е заела много твърда позиция за границата и другите европейски страни би трябвало да последват примера ѝ по миграционните въпроси.

"Това е човек, който върши страхотна работа", каза той за Конте.

При новото правителство Италия настоява Европейският съюз да приеме десетки хиляди мигранти, пристигащи през Средиземно море всяка година.

"Много съгласен съм с това, което правите по отношение на миграцията и незаконната имиграция, а дори и законната имиграция", заяви Тръмп пред италианския премиер. По думите му Италия е подложена на огромно натоварване от незаконната имиграция.

"Той зае много категорична позиция за границата, каквато много малко страни заеха, и откровено казано според мен прави каквото трябва", каза президентът за госта си.

Тръмп обърна внимание на американския търговски дефицит с Италия и допълни убедено: "Ние много бързо ще поправим това". Той добави, че е обсъдил с Конте борбата с нелоялните търговски практики.

Конте благодари за топлото гостоприемство, а президентът му отговори, че винаги ще бъде посрещан топло.

Тръмп заяви също, че санкциите срещу Русия се запазват в сегашния им вид, предаде Франс прес.

Конте се обяви в подкрепа на диалог с Русия.

"Италия подкрепя диалог с Русия и същевременно смята, че диалогът между САЩ и Русия е от фундаментално значение", каза италианският премиер.

Конте съобщи, че ще организира конференция за обсъждане на начини за стабилизиране на Либия, която е основна отправна точка за мигранти от северна Африка към Европа.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?