Тръмп поиска два президентски мандата

Тръмп поиска два президентски мандата

Американският президент Доналд Тръмп обяви в неделя намерението си да управлява страната два мандата.

“Ще направим велики неща през следващите осем години“, заяви той пред около 30 свои сътрудници, които положиха клетва в Белия дом, цитиран от БТА.

Отделно в неделя Тръмп поиска да предоговори споразумението НАФТА за свободна търговия с Мексико и Канада. Канадски дипломат обясни, че новата американска администрация се тревожи най-вече от търговските дефицити между двете страни.

Тръмп обяви желание да се срещне в най-скоро време с държавния глава на Мексико Енрике Пеня Нието и с канадския премиер Джъстин Трюдо, но няма точна дата за срещата.

Лидерите на Мексико и Канада отделно водиха разговор помежду си и са се разбраха да обединят сили, за да насърчават икономическата интеграция в Северна Америка.

По-рано през уикенда Доналд Тръмп покани израелския премиер Бенямин Нетаняху на посещение във Вашингтон следващия месец. Поканата е била отправена при телефонен разговор между двамата.

Нетаняху е приел поканата и е определил разговора като "много топъл". Датата на посещението му ще бъде определена в близките дни. Президентът на САЩ и израелският премиер са обсъдили начини за насърчаване на мира и сигурността в Близкия изток, а също ядреното споразумение с Иран и близкоизточния мирен процес.

Израелският премиер е изразил своето желание да работи в тясно сътрудничество с президента на САЩ за изграждане на общо виждане за насърчаване на мира и сигурността в региона, без разногласия между САЩ и Израел.

Белият дом съобщи, че Тръмп е наблегнал на важността на близкото сътрудничество между двете страни в отбраната, разузнаването и сигурността. Това е първият телефонен разговор между двамата лидери, откакто новият президент встъпи в длъжност в петък.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?