Тръмп поиска правосъдният министър да спре руското разследване

Започна първият процес от разследването за потенциални връзки между американския президент и Москва

Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп призова в сряда правосъдния министър Джеф Сешънс да прекрати разследването на намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., като го нарече "позор за САЩ".
 
Последното послание на Тръмпв Туитър за разследването, ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър, дойде на втория ден от съдебния процес срещу бившия шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт.
 
След няколко съобщения в Туитър, в които подложи на атака разследването на специален прокурор Робърт Мълър, Тръмп написа: 
 
"Това е ужасяваща ситуация и главният прокурор Джеф Сешънс трябва да спре този манипулиран лов на вещици веднага, преди да е опетнил нашата страна още повече. Боб Мълър е тотално противоречив, а неговите 17 гневни демократи, които му вършат мръсната работа, са позор за САЩ!"
 
От туита на Тръмп не става ясно кои са 17-те демократи, за които говори той.
 
 
Освен това Тръмп защити бившия си сътрудник Манафорт, като написа, че той е работил с Роналд Рейгън и Робърт Дойл, които са уважавани политически лидери, и попита защо правителството не му е казало, че той е разследван.
 
 
Процесът срещу Манафорт е първият, който произтича от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за потенциални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия.
 
Във встъпителната си реч на процеса във федерален съд в щата Вирджиния прокурорът заяви, че Манафорт е организирал схема за укриване на милиони долари от данъчната и банковата система на САЩ.
 
Според обвинението бившият ръководител на предизборната кампания на Тръмп е отворил над 30 банкови сметки в три чужди държави, в които да получава и укрива доходите си от политическата си консултантска работа в Украйна, заяви обвинението в делото срещу Манафорт за банкови и данъчни измами.
 
Според защитата Манафорт никога не е възнамерявал да крие от американските власти размера на доходите си или банковите си сметки в чужбина.
 
Адвокатът Томас Зенли заяви, че Манафорт е разчитал на други хора да следят транзакциите с тези пари, най-вече на Гейтс. По-рано тази година Гейтс се призна за виновен и в този процес е свидетел на обвинението.
 
Очаква се процесът да продължи три седмици. Той касае деяния, които са се състояли, преди Манафорт да стане ръководител на предизборния екип на Тръмп в периода между май и август 2016 г., отбелязва Франс прес. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят