Тръмп полага клетва, но много избиратели още не могат да повярват

Тръмп полага клетва, но много избиратели още не могат да повярват

Една сутрин преди 19 месеца, когато Доналд Тръмп слезе с асансьора на лъскавата си кула в Манхатън, махайки на зяпачите, събрали се около перилата, много американци знаеха съвсем малко за него освен това, че е много богат и има реалити шоу по телевизията, от което уволнява хора.

Никой не може да каже със сигурност, че е знаел, че този човек, който обяви същия ден кандидатурата си, ще бъде избран за 45-ия президент на страната. Докато Тръмп се подготвя да положи клетва, много американци още не могат да повярват, че едно президентство, което продължава да изглежда странно нереално, днес ще стане факт.

"Мислех си, че е шега. Че ще се кандидатира, ще загуби още в началото и ще отпадне", казва Кристофър Томс-Бауър, на 20 години, счетоводител и студент в колежа Байон в Ню Джърси.

Той първоначално подкрепял сенатора републиканец от Флорида Марко Рубио. После, спомня си Томс-Бауър, дойде онази ноемврийска нощ, когато вечерял с приятели след хокеен мач на "Дяволите" от Ню Джърси и гледал смаяно по телевизията как Тръмп печели в ключови щати.

"Наистина ми изглеждаше нереалистично той да стане президент", казва Томс-Бауър, гласувал за Еван Макмълин, бивш служител на ЦРУ, който се състезаваше като консервативна алтернатива на Тръмп. "Все още ми се струва безсмислено."

Въпреки политическите разделения в страната много хора и от двата лагера също не могат да повярват.

"Мислех, че няма начин той да спечели", казва Криси Бейлес, фотографка от Роуд Айланд, която вчера качи в Туитър снимка на Статуята на свободата, хванала се за главата от отчаяние, че предстои Тръмп да встъпи в длъжност.

"Как се чувствам, ли? Отвратена, погнусена и честно казано, като в кошмар", е написала 38-годишната Бейлес.

Когато Барак Обама спечели Белия дом през 2008 г., избирането на първия чернокож президент се струваше на мнозина като един от най-невероятните моменти в политическата история на страната. Идеята за избиране на бял милиардер, роден с привилегии, изглежда неправдоподобна за мнозина, но по различен начин - а това говори много за страната, както и за Тръмп.

Когато Тръмп обяви кандидатурата си, Кейла Кърси го познавала като строителния предприемач, който се опитал, но не успял да построи игрище за голф, срещу което тя се противопоставяла в родния си град Шарлотсвил, Вирджиния. Тя си го спомня като непреклонен и неподатлив на натиска на жителите и служителите. Затова си помислила, че кандидатура му е шега. А избирането на Тръмп е направо нереалистично, смята тя.

В следващите седмици "сякаш имаше надежда, че нещата по магичен начин ще се оправят. Но, уви, сега знаем, че в петък по обед той ще стане президентът Тръмп, което само по себе си ми се вижда нереално, каза тя.

Дейвид Сойърс, 42-годишен шофьор от Грайндстоун, Пенсилвания, който подкрепил Бърни Сандърс на първичните избори на Демократическата партия, преди да гласува за Тръмп, заяви, че огромните тълпи, които се стичаха на митингите на Тръмп, го убедили, че милиардерът може да спечели. Но никога не бил сигурен, особено като си спомня как Ал Гор спечели народния вот през 2000 г., но загуби президентския пост от Буш.

"Ако проследите историята", казва Сойърс, който е доволен от резултата, "ще забележите, че има моменти, когато определено съзнавате, че се пише история и в петък ще е един от тези моменти."

Сойърс ще работи в деня на встъпването в длъжност, така че планира да запише церемонията и да я гледа по-късно. Но други казват, че са толкова шокирани от избирането на Тръмп, че ще е по-добре да стоят далеч.

Тайлър Уилкокс, 23-годишен музикант в Ривъртаун, Юта, се плаши от деня на клетвата. В Туитър той е написал: "Не е моят президент" и възнамерява да не гледа церемонията.

"Чувствам се така, сякаш е началото на края", посочи той.

А Кърси, която се определя като "обратна" и много се безпокои, че правителството на Тръмп ще е заплаха за лесбийките, гейовете, бисексуалните и травеститите, каза, че няма да се присъедини към студентите, които ще гледат във фоайето на общежитието встъпването в длъжност на Тръмп.

"Страхувам се, че може да се разплача или че някой ще каже нещо и няма да си премълча, или че може да се стигне до физическа разправа", заяви тя.

Вместо това Кърси планира да изгледа на запис речта на Тръмп насаме. По този начин, смята тя, ще може да я спира в неловките моменти и президентството, което никога не си е представяла, ще стане малко по-реално.

По БТА

Споделяне

Още от Свят