Тръмп: Полицията в САЩ убива повече бели хора отколкото чернокожи

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп омаловажи полицейското насилие срещу чернокожи в страната, като заяви, че полицаите убиват повече бели хора, съобщи Ройтерс.

В интервю за телевизия Си Би Ес Тръмп беше попитан защо полицията продължава да убива чернокожи.

"Това става и с бели хора. Що за ужасен въпрос. Това става и с белите. С повече бели хора, впрочем, повече бели", отвърна Тръмп.

След смъртта на чернокожия Джордж Флойд при ареста му от бял полицай в Минеаполис на 25 май избухнаха протести срещу расизма и полицейското насилие в САЩ и други страни.

Според анализ на в. "Вашингтон пост" половината убити от полицията в страната са бели, но при чернокожите този дял е диспропорционално висок, тъй като те са под 13 процента от населението. 

В САЩ биват убивани от полицията над два пъти повече черножи, отколкото бели, съотнесено към дела им от населението, отбелязва Ройтерс.

Новата вълна на социално недоволство също така отново повдигна въпроси за продължаващото присъствие на бойното знаме на южняшката Конфедерация в някои райони на страната и дали паметници на водачи на Конфедерацията от времето на Гражданската война не трябва да бъдат махнати от обществени места.

На въпрос на Си Би Ес дали това знаме трябва да се свали, Тръмп отвърна: "Познавам хора, които харесват знамето на Конфедерацията, а те не мислят за робството."

Той добави, че става дума за свобода на словото, независимо дали за знамето на Конфедерацията, движението "Животът на чернокожите има значение" или други теми.

В същото интервю Тръмп разкритикува двата най-големи училищни района в Калифорния, Лос Анджелис и Сан Диего, за решението им обучението през новата учебна година, която започва другия месец, да бъде само онлайн.

"Това е ужасно решение. Децата и родителите страдат и от тази травма. Майките не могат да ходят на работа, защото трябва да стоят в къщи и да се грижат за детето си. Бащите също", каза Тръмп. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят