Тръмп посочва Китай и Русия като "ревизионистки държави"

Тръмп посочва Китай и Русия като "ревизионистки държави"
Президентът Доналд Тръмп посочва Китай и Русия за стратегически "конкуренти" на САЩ, които се стремят да ерозират сигурността и просперитета на САЩ. По-късно в понеделник Тръмп ще представи стратегията за сигурност на Съединените щати, чиито основни елементи бяха разпространени предварително от Белия дом.
 
Китай и Русия водят политика на "по-малко свободни и по-малко справедливи икономики", "увеличават военните си сили, контролират информацията и данните, репресирайки своите общества и разширявайки влиянието си", ще заяви Тръмп в речта си.
 
Той обвинява Пекин в политики на икономическа агресия, целящи да отслабят САЩ.
 
Стратегията по сигурността представя целия спектър от заплахи за Съедините щати, но основите критики са съсредоточени към Китай и Русия, описани като "ревизионистки" сили, които се опитват за оформят свят, противоположен на американските ценности и интереси".
 
Документът, който президентът е задължен по закон да представи, има централна роля за дипломатическото и военното ръководство на САЩ в плановете им за справяне с глобалните заплахи.
 
Стратегията откроява три групи предизвикателства към САЩ в областта на сигурността. В първата са "ревизионистките държави", които стремящи се към световен ред, който противоречи на американските ценности и интереси. Другата група са "бандитски режими, разпространяващи терор, заплашващи съседите си, искащи да се сдобият с оръжия за масово унищожение и да дестабилизират най-важните райони". Тук попадат Иран и Северна Корея. Третата основна заплаха за САЩ са "транснационалните терористични организации".
 
Стратегията е резултат на месеци обсъждания от страна на президента и висшите му съветници. В документа, който ще представи Тръмп, климатичните промени не фигурират като заплаха за националната сигурност, за разлика от стратегията на Барак Омаба през 2016 г.
 
Тръмп се закани да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, ако в него не бъдат направени промени. "САЩ ще продължат да следват подход, който балансира енергийната сигурност, икономическото развитие и защитата на околната среда", се казва в документа на Тръмп, цитиран от Ройтерс.
 
Неговите виждания за националната сигурност са отражение на приоритета му "America First", основан върху защита на родината и границите ѝ, възстановяване на американската военна мощ, с цел да се засили влиянието навън и да се водят търговски политики, които са по-изгодни за САЩ.
 
Посочването на Китай и Русия като "ревизионистки сили" отразява притесненията на администрацията на Тръмп от тези две държави, независимо от личните опити на президента да гради силни отношения с ръководителите на Китай и Русия Си Дзинпин и Владимир Путин.
 
Висш представител от администрацията на Тръмп, който брифира журналистите за подготвената стратегия, заяви, че Русия и Китай се опитват да ревизират глобалното разположение на силите – Русия в Европа чрез военната инвазия в Украйна и Грузия, а Китай в Азия чрез агресията в Южнокитайско море.
 
Освен това в стратегията се заявява ангажимент да бъде защитена критичната американска инфраструктура от кибер нападения и преследване на злонамерените хакери. 
 
Както Китай, така и Русия често са обвинявани за кибератаки срещу американските цели, въпреки че те отричат да са замесени. 
 
В документа ще се казва, че конкуренцията с Китай и Русия изисква Вашингтон да преосмисли политиките, основани на предположението, че ангажирането със съперници и включването им в международни институции ще ги превърне в надеждни партньори.
 
Стратегията ще посочи Северна Корея, Иран и ислямистски групи като заплахи за интересите на САЩ. 
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?