Тръмп потвърди пред Меркел ангажимента си към НАТО

Канцлерът постави безуспешно въпроса за търговското споразумение между ЕС и САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обяви пред германския канцлер Ангела Меркел своята “силна“ подкрепа за НАТО, но отбеляза, че съюзниците на САЩ трябва да поемат по-голям дял от разходите на организацията. Другият голям въпрос на срещата, но повдигнат от Меркел, бе за споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. Тръмп даде ясен знак, че той не подкрепя тази инициатива.

По време на първата си официална среща двамата лидери опитаха да демонстрират приятелско си отношение. Световните медии обаче коментират, че Тръмп и Меркел са демонстрирали огромните разлики във възгледите си, което е довело до трудна за прикриване студенина между тях.

Знакова за отношенията им бе сесията за фоторепортерите в Овалния кабинет. Журналистите поискаха двамата да се ръкуват и Тръмп не реагира. Меркел попита Тръмп дали ще си стиснат ръцете, а американският президент изобщо не реагира, все едно канцлерът не бе там. При посрещането на входа на Белия дом и след края на пресконференцията те все пак се ръкуваха.

"Заявих на канцлера Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и за необходимостта нашите съюзници в Алианса да платят своя честен дял от разходите за отбрана", коментира Тръмп.

Ангела Меркел отговори, че страната ѝ ще постигне поставените си цели за отбранителни разходи. Сигналите от германска страна са, че това ще стане постепенно до началото на 20-те години на века. Проблем за Германия не е толкова увеличението на разходите, колкото това как европейските ѝ партньори ще реагират на увеличаването на германския военен бюджет.

По темата за Украйна американският президент се обяви за мирно разрешаване на конфликта. Той обяви, че високо цени лидерството на Германия и Франция в регулирането на конфликта. Ангела Меркел каза, че е наложително да се подобрят и отношенията с Русия като се намери начин за провеждане на пълноценен диалог с президента на Русия Владимир Путин.

За търговските отношения между ЕС и САЩ Тръмп коментира, че очаква САЩ да се справят "фантастично добре" в търговията с Германия. Меркел му отговори, че САЩ и ЕС трябва да продължат преговорите за трансатлантическа зона за свободна търговия. Тръмп реагира остро на въпрос от журналист дали изолационната му търговска политика не вреди едновременно и на САЩ, и на Европа. В отговор президент каза "не е изолационист, а е за свободната търговия“.

“Но търговията трябва да бъде справедлива“, каза Тръмп и уточни в характерния си стил, че друг отговор би бил “фалшива новина“.

На пресконференцията изникна и въпросът за подслушването, който бе поставен от Тръмп. Президентът на САЩ настоява, че е бил подслушван през миналата година по нареждане на президента Барак Обама, но все още не е представил доказателства за това.

Той се обърна към Меркел с думите: "Поне имаме нещо общо помежду си", намеквайки за твърденията, че американските служби са подслушвали и нейните телефоните по времето на Обама. Меркел не реагира на това и остана концентрирана върху записките си.

Ангела Меркел и Барак Обама имаха отлични отношения, въпреки разкритията за шпионажа, които вбесиха за кратко германските власти. Отношенията с Тръмп бяха лоши през цялото време. Германски официални лица подкрепиха Хилъри Клинтън по време на предизборната кампания, а Тръмп отвърна на удара с остри критики към Меркел за политиката ѝ спрямо емигрантите от Близкия изток. Той критикува Германия, че е използвала ЕС, за да получи търговско предимство пред конкурентите си.

Споделяне

Още от Свят