Тръмп поздрави Ердоган за победата, също като Саудитска Арабия, Катар, Джибути и Гвинея

Тръмп поздрави Ердоган за победата, също като Саудитска Арабия, Катар, Джибути и Гвинея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера поздрави по телефона турския си колега Реджеп Ердоган за победата му на референдума, който разширява правомощията му, съобщи Ройтерс, като се позовава на източници от президентския дворец в Анкара.

По неокончателни резултати 51,4 на сто от гласувалите са подкрепили поисканите от Ердоган конституционни промени, предвиждащи преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

В телефонния разговор двамата лидери обсъдили също развитието на обстановката в Сирия и американския отговор на химическата атака от 4 април в сирийската провинция Идлиб, предаде Асошиейтед прес, като цитира изявление на кабинета на Ердоган.

С поздрава си за Ердоган Тръмп се нареди до Саудитска Арабия, Катар, Гвинея, Джибути и палестинската терористична организация "Хамас", отбелязва ББС.

По-рано в понеделник Съединените щати призоваха Турция да спазва собствената си конституция и международните споразумения, на фона на протестите в страната след като на референдума за промени в конституцията за въвеждане на президентска система на управление с малък превес победи лагерът, гласувал с "да".

"Очакваме правителството на Турция да защитава основните права и свободи на всички свои граждани - независимо от техния вот на 16 април - както е гарантирано от турската конституция и в съгласие с международните ангажименти на Турция", заяви вчера във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от ДПА.

Съединените щати са ангажирани в укрепването на отношенията си с Турция, отбеляза Тонър. Той добави, че Вашингтон продължава да подкрепя демократичното развитие на Турция, за което от съществено значение е привързаността към върховенството на закона и свободните медии.

Споделяне

Още от Свят