Тръмп прави голям завой, оценявайки Ким Чен-ун като "много почтен"

Тръмп прави голям завой, оценявайки Ким Чен-ун като "много почтен"

Президентът Доналд Тръмп каза вчера, че Ким Чен-ун иска историческа среща с високи залози колкото е възможно по-скоро и изказа мнението, че севернокорейският диктатор е "много отворен" и "много почтен" - доста различна оценка за лидер, когото той по-рано заклеймяваше като "Малкия човек ракета".

Съединените щати и Северна Корея договарят среща на върха между Тръмп и Ким, която да се проведе през май или юни с цел постигане на сделка за ядрената програма на Пхенян.

 

Тръмп, който възприема решително оптимистичен тон във връзка със ситуацията през последните дни, каза вчера, че Съединените щати и Северна Корея водят "добри дискусии".

"Директно ни се се казва, че те биха желали срещата да се състои колкото е възможно по-скоро. Смятаме, че това е голямо нещо за света", заяви Тръмп в Белия дом редом до френския президент Еманюел Макрон. "Ким Чен-ун наистина е много отворен и, мисля, много почтен, съдейки по всичко, което виждаме."

Тръмп предупреди, че Северна Корея не е изпълнявала предишните си обещания, но похвали твърдите стъпки на своето правителство, включително санкциите и организирането на натиск от международните съюзници, като имащи заслуга за това Пхенян да бъде принуден да преговаря. Той отново намекна, че ще "напусне масата", ако преговорите не бъдат продуктивни или ако Северна Корея не действа добросъвестно.

"Ще видим докъде ще стигне всичко това", каза президентът. "То може да бъде чудесно, а може и да не бъде."

Тръмп направи тези коментарите дни след поредица от севернокорейски ходове, които Белият дом побърза да изтъкне като признаци, че усилията му за оказване на принуда работят. В събота Северна Корея обяви, че ще затвори свой обект за ядрени изпитания и ще прекрати ядрените опити и изпитанията на междуконтинентални балистични ракети - ход, приветстван от Тръмп като "голям напредък".

Северът обаче не стигна дотам да намекне, че ще се откаже от ядрените си оръжия, както загатна Тръмп в изявление в Туитър през уикенда, или ще намали своето производство на ракети и свързани с тях компоненти. Когато вчера беше притиснат да каже какво има предвид под целта за "денуклеаризация", Тръмп заяви: "Това значи те да се отърват от своите ядрени оръжия. Много просто."

"За мен би било лесно да сключа проста сделка и да обявя победа. Не искам да правя това", каза президентът.

Тази седмица южнокорейският президент Мун Дже-ин, който е съюзник на САЩ, и Ким ще имат среща на върха в демилитаризираната зона между двете Кореи, която може да подготви почвата за планираната среща на Тръмп със севернокорейския диктатор. Лидерите на САЩ и Северна Корея никога не са се срещали през шестте десетилетия на враждебност след Корейската война.

Точната дата и място на възможната среща на върха не са определени.

Прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс каза в понеделник, че целта на САЩ е пълната денуклеаризация на Корейския полуостров. Когато беше попитана дали президентът е готов да приеме нещо по-малко от тази цел преди отмяна на санкциите или иска да действа постепенно, тя каза пред репортери: "Със сигурност няма да има отмяна на санкциите, докато не видим конкретни действия към денуклеаризация от страна на Северна Корея."

Миналата година САЩ прокараха в Съвета за сигурност на ООН най-суровите международни санкции досега срещу Северна Корея в отговор на три изстрелвания на ракети с голям обсег и най-мощния ѝ взрив при ядрен опит до момента. Правителството на Тръмп допълни тези ограничения с едностранни американски санкции срещу фирми, извършвали незаконна търговия със Севера.

Тази година Ким направи завой от конфронтация към дипломация и според Южна Корея и Китай изразява ангажимент за денуклеаризация. Все още не е сигурно какво иска той в замяна.

Похвалите, отправени вчера от Тръмп към Ким, рязко контрастират с предишната му войнствена реторика към севернокорейския лидер. Преди да го нарече "Малкия човек ракета" от трибуната на ООН миналата есен, Тръмп заплашваше да изсипе "огън и ярост" върху Северна Корея и се присмя на Ким, че собственото му ядрено "копче" е по-голямо от това в Пхенян.

По-късно вчера Тръмп заобиколи въпрос защо използва думата "почтен" спрямо Ким, който е обвиняван, че подлага на глад своя народ, екзекутира политическите си противници и е заповядал убийството на свой роднина.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?