Тръмп предизвика смях с хвалбите си в ООН

Иран е "корумпирана диктатура", Германия да внимава с руската енергия, заяви американският президент

Доналд Тръмп

В речта си пред Общото събрание на ООН днес президентът на САЩ Доналд Тръмп изтъкна успехите на страната, постигнати по време на досегашния му мандат. Той се похвали пред световните лидери, събрали се на високия форум в Ню Йорк, че американската икономика "преживява бум както никога досега" и че за по-малко от 2 години в Белия дом неговото правителство е свършило повече от почти всяко друго досега, съобщи Асошиейтед прес.

Думите му предизвикаха смях и шумно оживление сред присъстващите десетки държавни глави и делегати в залата.

"Не очаквах такава реакция, но няма проблем", отвърна Тръмп.

Според него САЩ сега са "по-силна, по-сигурна и по-богата страна", отколкото преди той да встъпи в длъжност през януари 2017 година."Ние защитаваме Америка и американския народ, защитаваме също и света. Тази администрация отстоява американския суверенитет и не желае "да управлява, да контролира и да бъде хегемон в глобален мащаб", продължи той.

По думите му САЩ зачитат правото на всяка страна да спазва своите обичаи, вяра и традиции и никога няма да поучават другите страни как да живеят, работят и каква религия да изповядват. Очакваме обаче и другите страни "да зачитат американския суверенитет в замяна", подчерта Тръмп.

"САЩ повече няма да толерират несправедливи търговски споразумения, които разрешават на страни да продават продуктите си на дъмпингови цени в Америка, да субсидират стоките си, да вземат на прицел сектори на американската икономика и да манипулират валутата си, за да спечелят нечестни предимства. САЩ няма повече да позволяват да се възползват от тях", посочи Тръмп.

Предупреждение към Германия заради руската енергия

Тръмп предупреди европейските страни да не бъдат зависими от руските енергоносители.

"Германия ще стане тотално зависима от руската енергия, ако не промени курса си незабавно", каза Тръмп, похвалвайки Полша за разработването на алтернативни тръбопроводи, информира ДПА.

Да се разчита на само един чуждестранен доставчик на енергоносители, означава страната да стане уязвима (...) затова приветстваме страни като Полша, заради излизането им от редиците на участниците в строителството на Балтийския газопровод (Северен поток 2), за да не зависят повече от Русия, заяви Тръмп.

Той също така порица ОПЕК, заявявайки, че цените на петрола трябва да се понижат.

САЩ са станали най-големият износител на енергоносители в света, заяви американският президент, допълвайки че Америка е готова да доставя петрол, природен газ и въглища.

По думите му "страните от ОПЕК, както обикновено, обират целия останал свят".

"Защитаваме много от тези страни безплатно, а в замяна от тях получаваме високи цени на петрола, това не е хубаво", подчерта Тръмп.

"Искаме те да спрат да повишават цените и да започнат да ги понижават", каза той.

Иран е "корумпирана диктатура"

Тръмп каза, че очаква страхотни отношения с Иран, но не сега.

Той нарече Иран "корумпирана диктатура", ограбваща иранския народ, за да плаща за агресия в чужбина.

"Иранското ръководство сее хаос, смърт и разрушение. Те не зачитат съседите си, нито границите, нито суверенните права на страните. Няма да се срещна с тях, докато не променят подхода си. Това ще се случи. Мисля, че нямат избор. Очакваме да имаме страхотни отношение с Иран, но това няма да стане сега", добави президентът на САЩ, цитиран от Ройтерс и "Фокус".

Пред репортери преди речта си Тръмп каза, че няма да се срещне с иранците, докато не променят подхода си.

Той добави, че е предприел кампания на "икономически натиск", за да лиши Иран от парите, които са му нужни, за да осъществява "кървавия си дневен ред" на хаос и кръвопролитие в Сирия и Йемен.

И изтъкна оттеглянето на САЩ тази година от споразумението за иранската ядрена програма между Техеран и световните сили и връщането на американските икономически санкции.

По думите му режим, който скандира "смърт за Америка" и заплашва Израел с унищожение, не трябва да се позволява да се сдобива със средства за изстрелване на ядрена бойна глава.

Тръмп приветства Ким Чен-ун

Доналд Тръмп похвали севернокорейския лидер Ким Чен-ун за неговата смелост да предприеме стъпки към разоръжаване, но заяви, че оставва да се свърши много работа преди да бъдат отменени санкциите срещу Северна Корея, което ще се случи само при пълно ядрено разоръжаване.

"Ракетите вече не летят във всички посоки, спряха и ядрените изпитания, някои военни обекти вече бяха спрени от експлоатация", констатира американският президент в рамките на речта си на 73-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

"Искам да благодаря на председателя Ким за неговата смелост и за стъпките, които направи, но остава да се свърши още много работа", заяви още Тръмп, който закъсня за изказването и размести графика, но от Белия дом така и не обясниха каква е била причината.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?