Тръмп предложи американски втечнен газ на страните от Централна и Източна Европа

Позицията на България по предложението остава неясна, Полша разчита да стане енергиен хъб с американския газ

Момент от срещата на инициативата "Три морета" във Варшава
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за развитие на контактите между САЩ и страните, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море. "Искаме да засилим връзките си с вашия регион", каза той в четвъртък при откриването на срещата на върха във Варшава на инициативата "Три морета".
 
Тръмп изрази желанието на страната си да окаже помощ на държавите от инициативата за техните енергийни и други нужди.
 
Същевременно той декларира, че Вашингтон никога няма да използва енергията като средство за принуда и няма да позволи други да правят това. 
 
По-късно Доналд Тръмп каза в реч пред хилядно множество на централен площад във Варшава, че иска да гарантира, че Полша и нейните съседи никога няма да бъда заложници на един единствен енергиен доставчик, предаде АП. Във Варшава Тръмп на няколко пъти на практика предложи на страните от Централна и Източна Европа, които са зависими от доставките на руски природен газ, да внасят американски втечнен газ.
 
Президентът Румен Радев представлява България на срещата на върха на проекта "Три морета", включваща 12 държави. Той благодари от трибуната на президента Тръмп за "неговото присъствие и ясно заявената подкрепа за развитието на региона". 
 
От съобщението на президентския прессекретариат не става ясно каква е позицията на Радев по идеята за внос на американски втечнен газ, както и дали въобще такава позиция е била изразена от него във Варшава.
 
Полша, която отдавна се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия, миналия месец посрещна първите доставки на втечнен газ от САЩ.
 
Американската оферта е добре дошла за Полша и трите Балтийски републики, които се противопоставят на проекта за газопровод "Северен поток-2", който да минава по дъното на Балтийско море и да доставя руски газ на Германия.
 
Европа ще е най-голямата арена на конкуренция между Русия и втечнения природен газ от други източници, коментира пред Ройтрес анализаторът Даниел Йергин.
 
На днешната среща във Варшава полският президент Анджей Дуда напомни, че главният проект, обединяващ страните от инициативата "Три морета", е изграждането на инфраструктурния коридор "Север - Юг". Той предвижда обединяване на газопреносните мрежи на 12-те страни членки на ЕС от полския газов терминал в Швиноуйшче на Балтийско море до Хърватия.
 
"САЩ са перспективен доставчик на газ", каза Дуда и изрази надежда, че ще бъдат сключени договори, които ще създадат енергийна сигурност.
 
Полша разчита да стане енергиен хъб с американския газ
 
Полша разчита да стане енергиен хъб, който да може да доставя газ от САЩ на различни страни в Европа, заяви по-рано в четвъртък полският държавен глава на съвместната пресконференция с президента на САЩ.
 
"Можем ли да станем хъб, през който от САЩ ще се доставя газ в страните от Централна Европа? Убеден съм, че да", каза Дуда.
 
САЩ са готови да оказват на Полша и на други страни от Европа подкрепа при диверсифицирането на източниците на енергия, подчерта Тръмп на съвместната пресконференция.
 
Той изрази задоволство, че първата доставка на втечнен природен газ от САЩ за Полша вече е факт. Това се случи на 7 юни. Във Варшава събитието бе определено като историческо и преломно. Според мнението на местните наблюдатели тази стъпка значително ще укрепи позицията на Полша в преговорите с руския държавен монополист "Газпром", който си остава най-големият доставчик на синьо гориво за страната.
 
Газовият терминал в полския град Швинуейшче позволява на страната да купува втечнен природен газ навсякъде по света и да го получава по море. Мощността на терминала е 5 млрд. кубични метра. Експлоатацията му започна в края на 2015 година. Засега Полша получава постоянно втечнен природен газ в неголеми обеми от Катар. От САЩ досега е пристигнала само една пратка, но се очаква и втора. 
 
Радев: Трябва да дефинираме ясно общите цели и да ги защитаваме заедно 
 
В рамките на форума президентът Румен Радев коментира, че устойчивото развитие на региона зависи от "умението ни да координираме своите политики, да дефинираме ясно и да защитаваме общите си цели". 
 
"Живеем в динамични времена, които поставят пред нас непредсказуеми и многообразни предизвикателства от гледна точка на сигурността. Именно затова България убедено вярва в необходимостта от обща и последователна политика", заяви президентът, цитиран от прессекретариата му. 
 
В рамките на форума участващите държави взеха решение да бъде създаден и бизнес форум към инициативата "Три морета", в който ще участват предприемачи от дванадесетте държави. 
 
Радев посочи, че отварянето на инициативата към частния сектор ще създаде допълнителен стимул за двустранно и многостранно сътрудничество в икономиката, науката и енергетиката. 
 
"Жизненоважно е политическите усилия на форума да бъдат подкрепени от реални бизнес инициативи, които ще имат принос за реалното свързване на страните от региона", заяви Румен Радев.
 
Унгария подписа с "Газпром" за доставки от "Турски поток"
 
Ден преди срещата на Тръмп с лидерите на 12-те европейски държави обаче Унгария подписа споразумение с "Газпром" за свързване на страната с руския газопровод "Турски поток" до края на 2019 г., предаде Ройтерс.
 
Това значително ще помогне на енергийната сигурност на Унгария, така че наш стратегически интерес е това сътрудничество да започне, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в сряда от Москва пред агенция Ем Ти Ай.
 
Остава да бъдат изградени интерконектори с Румъния и Хърватия, които са потенциални търговски партньори на Унгария, каза още министърът. Той допълни, че не очаква Хърватия да изгради скоро дълго планирания терминал за внос на втечнен газ.
 
Терминалът, който трябва да бъде построен на остров Кърк, ще дава възможност за внос на американски газ в Унгария.
 
Сиярто отбеляза, че България и Сърбия вече са подписали споразумения с "Газпром" и че газовата връзка ще може да стигне до Унгария.
 
Както обяви премиерът Бойко Борисов, в началото на юни България подписа с "Газпром" пътна карта за развитието на българската газопреносна мрежа за изграждането на втора тръба на "Турски поток" до Варна с капацитет от 15.7 млрд. куб. м годишно.
 
По информация на Mediapool подписаната пътна карта предвижда тръбата до Варна, която ще захранва планирания от правителството на ГЕРБ газов хъб, да бъде въведена в експлоатация на 1 януари 2020 г.
 
Унгария почти изцяло разчита на доставки на руски газ през Украйна и от години търси начини да разнообрази вноса както географски, така и като източници, отбелязва Ройтрес.
 
Унгарският посланик във Вашингтон заяви по-рано тази седмица, че според него трябва да се внася и американски втечнен газ.
 
Русия отдавна планира да насочи газопроводите си към южната част на Европа. Такава бе целта на проекта "Южен поток", от който обаче Путин се отказа след избухването на конфликта в Украйна и въвеждането на западни санкции срещу Русия. Страната смята, че настояването на ЕС проектът да отговаря на енергийните правила на Съюза за разделяне на собственика на тръбите от собственика на суровината е начин да се попречи на "Газпром" да изнася газ за Европа, заобикаляйки Украйна.
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?