Тръмп предложи да се възкреси Г-8. Шест страни са против

Тръмп предложи да се възкреси Г-8. Шест страни са против

Американският президент Донлад Тръмп каза, че би било целесъобразно Русия отново да се присъедини към групата Г-7, която да се върне към формата Г-8. Всички останали страни от Г-7 обаче са против, а самият руски президент Владимир Путин каза, че "осморката" вече не съществува, но той е готов да работи със "седморката".

Пред журналисти в Белия дом Тръмп каза, че Русия често е тема на разговорите, които той и лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония водят, когато се срещат ежегодно във формата Г-7.

"Как мога да се върна в организация, която вече не съществува. Днес това е седморка", отбеляза Путин.

През март 2014 г. по предложение на тогавашния президент на САЩ Барак Обама лидерите изключиха Москва от Г-8, след като Русия анексира Крим.

Тръмп каза, че Обама е настоял за изключването на Русия, защото Путин го "надхитрил".
Във формат Г-7 групата съществува от 1976 г. до 1997 г. След присъединяването на Русия форматът започва да се нарича Г-8.

Доналд Тръмп направи подобен коментар за завръщането на Русия в групата и преди срещата на върха миналата година, но от това не произтече нищо.

Сега американският президент се готви за тазгодишната среща на Г-7 - групата на седемте най-развити индустриални страни в света, която ще се проведе във Франция.


Тръмп каза, че ако някой предложи връщане на Русия в групата, той би се отнесъл много благосклонно към това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят