Тръмп предложи на Асандж помилване срещу източника на кибератаките от 2016 г.

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп е предложил да помилва Джулиан Асандж, ако основателят на сайта "Уикилийкс" каже кой е източникът на хакерската атака срещу Националния комитет на Демократическата партия през 2016 г., предаде Ройтерс.

Адвокатката на Асандж, Дженифър Робинсън, каза, че е присъствала на среща, на която предложението е било направено от бившия конгресмен републиканец Дейна Рорабакър и Чарлз Джонсън, за когото е известно, че има тесни връзки с кампанията на Тръмп.

"Предложението, направено от конгресмен Рорабакър, бе г-н Асандж да идентифицира източника на свързаните с изборите публикации през 2016 г. в замяна на някаква форма на помилване", каза Робинсън в свидетелско показание, дадено пред съд в Лондон. Тя добави, че Асандж е бил информиран, че Тръмп одобрява срещата и Рорабакър ще се срещне с него по-късно, за да обсъди реакцията на предложеното споразумение. То било представено като "победа и за двете страни", което би му позволило да продължи напред с живота си и ще е от политическа полза за Тръмп.

Роденият в Австралия 49-годишен Асандж се бори да не бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ, където са му повдигнати обвинения в хакване на правителствени компютри и нарушаване на закона за шпионажа с публикуването на поверителна дипломатическа кореспонденция в сайта "Уикилийкс" в периода 2010-2011 г.

По време на кандидат-президентската кампания през 2016 г. "Уикилийкс" публикува серия от имейли на Националния комитет на Демократическата партия, които навредиха на кандидат-президентската Хилари Клинтън. Разузнаването на САЩ смята, че сървърът е бил хакнат от Русия в опит да повлияе на изборите, припомня Ройтерс. Москва отрича обвиненията за намеса, а Тръмп отрече, че предизборният му щаб се е наговарял с Москва. Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър не откри доказателства членове на предизборния щаб да са се договаряли с руските власти по време на изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят