Тръмп предложил на Франция да напусне ЕС

Тръмп предложил на Франция да напусне ЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е попитал френския си колега Еманюел Макрон защо Франция не напусне Европейския съюз. Казал му още, че ако го направи ще могат да сключат изгодно двустранно търговско споразумение. Това съобщи в."Вашингтон пост" и АФП.

"Защо не напуснеш ЕС?", попитал Тръмп на срещата си с Макрон в Белия дом през април. След което предложил търговско споразумение с Франция с по-добри условия от тези, които САЩ дават на ЕС. От Белия дом отказали да коментират публикацията на "Вашингтон пост", но не я оспорили.

Съдържанието на разговора е потвърдено от дипломатически източник пред АФП.

"Нещата, които са казани зад затворените врати, трябва да си останат така", коментира самият Макрон в края на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел в петък. "Не мисля, че е добре да ги повтаряме", допълни той.

"Но знам, че ангажиментите, които поех към Европа преди малко повече от година, са достатъчни, за да си представите моя отговор", каза Макрон.

През последните месеци американският президент неколкократно атакува ЕС с обвинения за нечестни търговски практики в износа на автомобили, мита върху вноса на европейски алуминий и стомана, критики към политиката на германския канцлер Ангела Меркел за имигрантите.

"Ние обичаме страните от Европейския съюз. Но ЕС разбира се беше създаден, за да се възползва от Съединените щати", каза в сряда Тръмп на предизборен митинг в северния щат Северна Дакота. "И знаете ли какво не можем? Не можем да допуснем това да се случи".

Избран за президент на САЩ с лозунга "Америка преди всичко", Тръмп редовно критикува функционирането на международни организации, особено на НАТО. На Срещата на върха на Г-7 в Канада в началото на юни Тръмп каза, че Алиансът е "също толкова лош, колкото и НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия)".

На няколко пъти Тръмп поиска от европейските страни-членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 2% от брутния им вътрешен продукт, каквито са изискванията на Северноатлантическия пакт. Заплаши и, че САЩ повече няма да плащат за отбраната на ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?