Тръмп прегърна компромиса в годишната си реч, но отново нападна демократите

Той ги призова да се откажат от "смешните партизански разследвания" и се зарече да построи стената по границата с Мексико

Доналд Тръмп, сн. БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за “прегръщане“ на компромиса и сътрудничеството в в годишната си реч "За състоянието на съюза". Въпреки че той осезаемо смекчи тона, отново нападна демократите и се зарече да построи стената по границата с Мексико. 

Тръмп предупреди, че опитите на демократите да му попречат със "смешни партизански разследвания" могат да навредят на просперитета на САЩ. 

Речта му идва след повече от два месеца спорове между демократите и републиканците. Демократите отказаха да одобрят финансиране от 5 милиарда долара за стената, което доведе до 35 дни парализа на държавната администрация в САЩ. В крайна сметка Тръмп отстъпи, въпреки че заплашваше да въведе извънредно положение в страната.

Сега той определи нелегалната имиграция като "спешна национална криза" и призова демократите и републиканците да намерят компромис до 15 февруари.

"Трябва да отхвърлим политиките на отмъщения и ответни удари и да прегърнем безграничния потенциал на сътрудничеството, компромиса и общото благо. Заедно можем да скъсаме с десетилетията на политически безизходици. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изработим нови решения и да разгърнем невероятното обещание за бъдещето на Америка. Решението трябва да вземем ние", каза Тръмп.

Това бе първата му реч, която президентът произнася, след като демократите поеха контрола над долната камара на Конгреса. Той призова членовете на Конгреса да работят заедно по деликатната тема за имиграцията и увери, че само една стена по южната граница може да гарантира сигурността на САЩ.

"Ще построя тази стена. Стените работят и спасяват животи. Затова нека работим заедно за постигане на компромис и да сключим споразумение, което ще направи Америка наистина сигурна", каза Тръмп в 83-минутната си реч.

Той разкритикува разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Русия в президентските избори през 2016 година и саморекламира високо работата на правителството си.

"В САЩ се извършва едно икономическо чудо и единствените неща, които могат да го спрат, са идиотските войни, политиката или смехотворните и партийни разследвания. Ако искаме мир и законност, не може да имаме войни и разследвания. Трябва да сме единни в нашата страна, за да победим враговете си в чужбина", каза Тръмп.

Президентът завърши речта си с призив към американците "да изберат величието".

"Най-големите ни победи тепърва предстоят и тепърва започваме да мечтаем. Нека да не бъдем дефинирани от разногласията си", призова Тръмп.

За Китай

Тръмп предупреди, че Китай повече няма да може "да краде работните места и богатството на американците" и настоя Пекин да сложи край на "несправедливите си търговски практики".

"Имам голямо уважение към президента Си (Цзинпин) и работим по ново търговско споразумение с Китай, но то трябва да включва реални структурни промени, за да се сложи край на несправедливите търговски практики, да се намали хроничният ни дефицит и да се защитят американските работни места", заяви Тръмп, който започна търговска война с Китай, за да го накара да седне на масата за преговори.

Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин сключиха 90-дневно примирие на срещата си на върха в Буенос Айрес на 1 декември. Оттогава се водят преговори за промяна на търговския баланс в полза на САЩ, но и за спазването на интелектуалната собственост и спирането на принудителния трансфер на технологии.

Край на СПИН и абортите в напреднала бременност

В речта си Доналд Тръмп обяви намерението си да сложи край на епидемията от ХИВ/СПИН в САЩ като заяви, че тази цел може да се постигне за 10 години. "В бюджета си ще поискам от демократите и републиканците да поемат необходимия ангажимент да се премахне епидемията от ХИВ в САЩ до 10 години. Заедно ще победим СПИН-а в Америка и други страни", заяви Тръмп.

По официални данни през 2017 г. в САЩ около 38 000 души са се заразили с ХИВ. През годините броят им спада, освен в някои общности като хомосексуалните, афроамериканците и испаноговорящите.

Тръмп призова също за повече усилия за борба с раковите заболявания при децата и заяви, че иска да издигне в приоритет понижаването на разходите за здравеопазване и лекарства.
Тръмп призова Конгреса да приеме закон за забрана на аборти "в напреднала бременност". Този израз обикновено се използва за последното тримесечие от бременността.

Абортите са деликатна тема в САЩ от десетилетия. През 1973 г. Върховният съд постанови, че забраните на абортите са неконституционни, въпреки че в някои щати има ограничения за аборти в напреднала бременност. Тръмп отбеляза, че в САЩ има "повече работещи жени от всякога досега и повече жени в Конгреса от всякога досега". При тези думи конгресмени от Демократическата партия се изправиха и изръкопляскаха в рядка проява на подкрепа към речта на президента републиканец.

Срещата с колегата Ким Чен-Ун

Тръмп обяви, че ще се срещне с президента на Северна Корея Ким Чен-ун на 27 и 28 февруари във Виетнам, за да продължат преговорите по ядреното разоръжаване на Пхенян.

"Като част от нашата дръзка нова дипломация продължаваме историческите си усилия за мир на Корейския полуостров. Заложниците ни се завърнаха у дома, ядрените изпитания престанаха и не е имало изстрелване на ракета от 15 месеца. Ако аз не бях избран за президент на САЩ, сега по мое мнение щяхме да сме в широкомащабна война със Северна Корея. Още много остава да се свърши, че отношенията ми с Ким са добри", заяви Тръмп.

Тръмп и Ким се срещнаха за пръв път в Сингапур през юни м.г. Това бе първата среща на действащ президент на САЩ с лидер на КНДР. САЩ са съсредоточили усилията си към създаване на съвременна система за противоракетна отбрана, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Превъоръжаване

"През последните две години започнахме широкомащабно възстановяване на въоръжените сили на САЩ", каза Тръмп. Той напомни, че бюджетът на Пентагона за 2018 г. е бил около 700 млрд. долара, а за тази година - около 716 млрд. долара.

"Един от елементите на засилване на военната си мощ САЩ разработват нова система за противоракетна отбрана", заяви той и отбеляза, че неговата администрация "никога няма да се извинява за отстояването на американските интереси".

САЩ са готови да проучат възможността за ново сключване на американско-руски Договор за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег, в който да се включат още Китай и други държави, заяви Тръмп.

"Русия многократно нарушаваше условията" на досегашния ракетен договор от 1987 г. "Затова обявих, че САЩ официално се изтеглят от този договор. Може би можем да договорим друго споразумение, като включим в него Китай и други страни. А може би не. В такъв случай ние ще отделим много повече пари от всички други и ще внедряват много повече от тях" в областта на отбраната, каза Тръмп.

САЩ успяха да накарат другите членки на НАТО да увеличат разходите си за отбрана", което позволява по-справедливо разпределение на финансовия товар в алианса, заяви Тръмп. "Накарахме другите страни да плащат справедливия си дял (в бюджета на НАТО).

В продължение на дълги години НАТО се отнасяше несправедливо към САЩ. Сега обаче постигнахме съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи със 100 милиарда долара", каза Тръмп.

Смесица от суперлативи и статистика

Речта на Тръмп продължи точно 82 минути, отбелязва вестник "Ню Йорк таймс".
Говорейки за икономиката, държавният глава използва смесица от точна статистика и прозрачни суперлативи, които е трудно да бъдат точно преценени.

Това беше реч, доста по-умерена по тон в сравнение с хапливите му текстове в Туитър, но по същество съдържаше множество твърдения, които бяха неверни или подвеждащи. Редакционната статия на изданието резюмира речта на Тръмп като "Послание за единство от представител на раздора".

Вестникът пише, че на фона на политическата си ексцентричност, президентът е произнесъл сравнително шаблонна реч "За състоянието на съюза". Както и миналата година, президентът излезе със стандартен списък от широки политически цели - много от тях амбициозни, някои, които се радват на двупартийна подкрепа и единици, за които има вероятност да стигнат донякъде в този хиперболизиран климат.

В. "Вашингтон пост" обобщава представянето така: "В неблагозвучна реч Тръмп се стреми към единство докато описва разруха".

Докато произнасяше речта си от трибуната на камарата на представителите, а Нанси Пелоси наблюдаваше с каменно лице над лявото му рамо, Тръмп се взираше в море от жени демократи, облечени в бяло, в знак на почит към суфражетките, които осигуриха правото на жените да гласуват, пише "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В съвкупност тези жени представляваха ярка илюстрация на изместването на властта тази година и на потенциалната политическа опасност за президентството на Тръмп.

Напрежение в Камарата

Напрежението в Камарата беше осезаемо, посочва вестникът. Когато Тръмп обяви, че състоянието на съюза е "силно", жените в бяло останаха седнали, докато републиканските законодатели, повечето мъже в тъмни костюми, станаха прави и изразиха одобрението си.

Моменти на общи аплодисменти имаше, когато Тръмп похвали подкрепения и от двете партии наказателен закон, който той подписа през декември, когато обеща да се бори с раковите заболявания сред децата и когато се ангажира да премахне вируса на ХИВ до 10 години.

Президентът започна и завърши речта си с обединяващ тон, който нямаше нищо общо с действията и изявленията му, особено през последния месец, коментира вестникът.

"Те знаят, че това е неговата партия", пише в друго заглавие "Вашингтон пост" за републиканците, които, въпреки напреженията в партията, "викат одобрително за своя президент".

"Тръмп произнесе най-добрата, най-рейгъновска реч в мандата си", посочва в друго заглавие вашингтонският всекидневник.

Водещият материал на изданието "Политико" е озаглавен "Тръмп се променя от бунтовник в действащ президент с мисъл за изборите през 2020".
"Тръмп маневрира умело между вежливост и противопоставяне в безредна реч за състоянието на съюза", отбелязва изданието "Хил".

В друго заглавие пише, че Тръмп не е спазил традицията и е започнал речта си, без да изчака Пелоси да го представи на аудиторията. Изданието посочва, че Пелоси е критикувала Тръмп за това, че е не е отдал дължимото на новоизбраните жени демократки и че напълно е пренебрегнал в речта си епидемичното насилие с огнестрелно оръжие. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят