Тръмп: Преговорите с демократите са пълна загуба на време

Правителствената парализа продължава вече 19 дни, президентът обмисля извънредно положение

Тръмп: Преговорите с демократите са пълна загуба на време

Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна срещата с лидерите на демократите в Конгреса за строежа на стената по границата с Мексико, след което написа в Туитър, че разговорите с тях са "пълна загуба на време", съобщи Ройтерс.

Това бе поредната среща на президента с Чък Шумър и Нанси Пелоси - лидери на демократите съответно в Сената и в Камарата на представителите. Тя бе свикана на 19-ия ден от затварянето на редица федерални агенции поради липса на финансиране.

Тръмп обвързва отварянето на федералните служби с искането си Конгресът да му отпусне над 5 млрд. долара за строежа на стената.

След като срещата се провали, Шумър каза, че Тръмп запитал Нанси Пелоси ще се съгласи ли да бъдат отпуснати пари за стената. Когато тя отвърнала "Не", президентът станал и казал: "Тогава няма за какво да разговаряме", след което просто излязъл от стаята.

Шумър нарече това пореден "пристъп на ярост", характерен за Тръмп, защото просто не станало на неговото.

По-рано президентът каза, че може сам да разреши въпроса и да построи стената, като обяви извънредно положение в страната, ако Конгресът не му отпусне исканите пари за целта.

Тръмп повдигна възможността да обяви национално извънредно положение, за да може да изпълни обещанието си да построи граничната стена, заобикаляйки Конгреса. Този вариант, който предизвиква дълбоки разделения в собствената му партия, би му позволил да използва бюджета на министерството на отбраната, но почти сигурно би бил оспорен в съда, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Не е ясно кога и дали преговорите ще се възобновят. В събота частичната парализа на държавната администрация ще стане най-дългата в историята на САЩ, пише в. "Вашингтон пост".

Тръмп неотклонно настоява за 5.7 милиарда долара за изграждане на над 300 км стена по границата с Мексико, а демократите също толкова енергично отхвърлят това искане и са склонни да отпуснат не повече от 1.3 милиард долара за продължаване на съществуващите нива на финансиране на бариери по границата, пише изданието.

Този спор е ранен тест на разделеното управление във Вашингтон, втора седмица, след като демократите поеха контрола в долната камара на Конгреса, и е предвестник на още сблъсъци.

На новия Конгрес предстоят редица важни гласувания, включително за повишаване на тавана на държавния дълг, и политическият натиск тепърва ще се увеличава с наближаването на надпреварата за президентските избори през 2020 г., отбелязва "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят