Тръмп прекрати програмата "Дриймърс" за защита на млади имигранти

Тръмп прекрати програмата "Дриймърс" за защита на млади имигранти

Президентът Доналд Тръмп прекрати програмата за защита от депортиране на близо 800 000 младежи, които са пристигнали нелегално в САЩ като деца, давайки на Конгреса шест месеца да реши каква ще е тяхната съдба, предаде Ройтерс.

От днес няма да се разглеждат нови искания, съобщи във вторнминистърът на правосъдието Джеф Сешънс. "Не можем да приемем всички, които искат да дойдат тук", подчерта той.

Програмата "Дриймърс" (мечтатели), създадена от предишния президент Барак Обама, се подкрепя Демократическата партия и много бизнес лидери.

Правителството на Тръмп обяви, че статусът на осемстотинте хиляди младежи, които са пристигнали незаконно в САЩ като деца, няма да се промени до 5 март 2018 година. В този срок Конгресът може да приеме закон по въпроса.

Тръмп не се е изказвал лично по това решение, което се очаква да предизвика политическа буря във Вашингтон. Сешънс обаче подчерта, че "неприлагането на имиграционните закони не е доказателство за състрадание". "Прилагането на закона позволява да се спасяват животи и да се защитават обществото и данъкоплатците", предупреди министърът. Той допълни, че решението за прекратяване на програмата не означава, че участващите в нея са "лоши хора".

Програмата Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) беше въведена през 2012 г. с указ на президента Барак Обама. Тя целеше да позволи на децата, пристигнали нелегално в САЩ, да узаконят престоя си.

Това е поредно действие на Тръмп, което със сигурност ще отблъсне испаноговорящите американци – все по-голям сегмент от населението на страната и с все по-силно влияние върху изхода от избори. Повечето имигранти, защитени от програмата "Дриймърс", идват от Мексико и страни в Латинска Америка, отбелязва Ройтерс.

Постигането на компромис в Конгреса по този проблем, който разделя политиците във Вашингтон от години, далеч не е сигурно, като се има предвид, че откакто Тръмп пое поста през януари, той не е в състояние да прокара нито един по-важен закон.

Обама въведе програмата със своя изпълнителна заповед и по този начин заобиколи Конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят