Тръмп премахна визите за Полша

Тръмп премахна визите за Полша

Държавният департамент официално одобри Полша да влезе в програмата за отмяна на визовия режим. Новината съобщи президентът Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом, преди да замине за уикенда, съобщи Асошиейтед прес.

"Току-що подписах пълна отмяна за Полша", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Програмата позволява на предварително одобрени граждани от включените страни да посетят САЩ за период до 90 дни, без да си вадят неимигрантска посетителска виза, посочва АП. Белият дом определя мярката като "важна стъпка за по-нататъшното укрепване на връзките в икономиката, сигурността, културата и човешките контакти между двете страни".

Полша от години настояваше да бъде включена в програмата от години и представители на администрацията на Тръмп даваха да се разбере, че решението се очаква, припомня АП. По време на сесията на Общото събрание на ООН Тръмп миналата седмица заяви, че подробностите ще бъдат уточнени "през следващите един-два месеца".

Условието на САЩ за сваляне на визите е боят на отхвърлените молби да падне под 3%. България все още не отговаря на него.

Другите страни от ЕС, които се нуждаят от визи за САЩ, са Румъния, Хърватия и Кипър.

Въпреки призивите на ЕС, САЩ са категорични, че визите няма да паднат, докато тези страни не отговорят на условието за под 3% откази.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?