Тръмп препоръча инжекция с дезинфектант срещу Covid-19, всички са шокирани

Тръмп препоръча инжекция с дезинфектант срещу Covid-19, всички са шокирани
Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе остро критикуван от медицинската общност в страната, след като предложи проучване, което да покаже дали инжектирането на дезинфектанти в тялото може да лекува коронавирусната инфекция.
 
Президентът имаше и други идеи за иновативни терапии - предложи пациентите да бъдат излагани на ултравиолетова светлина… вътрешно.
 
Предисторията
 
На пресконференция в четвъртък Уилям Блейк, който отговаря за вътрешната сигурност, представи проучване, който показва, че коронавирусът отслабва, когато е изложен на топлина и светлина.
 
Проучването показва още, че белината може да убие вируса в слюнката или дихателните течности в рамките на пет минути, а изопропиловият алкохол може да го убие още по-бързо.
 
Така президентът Тръмп пое нещата в свои ръце и предложи тези открития да бъде проучена по-подробно.
 
"Така че, ако предложим, че ударим тялото с огромна – дали да е ултравиолетова и някаква друга светлина, и аз мисля, че вие казахте, че това не е проверявано, но вие ще го тествате", каза той.
 
"И тогава аз ви казах, предложих да вкарате светлината вътре в тялото, което можете да направите през кожата или по някакъв друг начин. Мисля, че вие ще тествате това също. Звучи интересно. И след това видях как дезинфектантът може да го накаутира (вируса) за една минута. Една минута! Има ли начин… дали можем да направим нещо такова чрез инжектиране или почти изчистване. Така че ще бъде интересно да проверим това", каза президентът.
 
С тези думи Тръмп се обърна към д-р Дебора Бъркс, която е координатор на Белия дом по въпросите на Covid-19. Тръмп все пак уточни, че не е лекар, но е човек, който добре ги разбира нещата.
 
Реакциите: Безотговорно и опасно
 
Изявлението на Доналд Тръмп втрещи научната общност и многобройни специалисти обвиниха американския президент, че е безогтоворен, защото е направил това "опасно предложение“.
 
"Идеята за инжектиране или поглъщане на какъвто и да било вид почистващ продукт в тялото е безотговорна и опасна. Това е често срещан метод, който използват хората, когато искат да се самоубият", каза пред телевизия Ен Би Си пулмологът Вин Гупта.
 
 
В социалните мрежи многобройни лекари и медицински сестри също остро порицаха думите на Тръмп.
 
"По същия начин и самозапалването може да е полезна алтернатива", иронично заяви френският изследователски център "Марсей Имунопол" (Marseille Immunopоle), като подчерта, че методите, препоръчани от президента на САЩ, "биха убили и вируса, и пациентите".
 
Робърт Райх, професор по публична политика в Калифорнийския университет в Бъркли и бивш министър на труда, написа в "Туитър": "Пресконференциите на Тръмп активно застрашават здравето на обществото. Бойкотирайте пропагандата. Слушайте експертите. И моля, не пийте дезинфектант."
 
"Спрете да излъчвате тези пресконференции за коронавируса. Те излагат на риск човешкия живот. И моля ви, не пийте и не си инжектирайте дезинфектант!", написа в Туитър Уолтър Шауб, бивш директор на федералното Бюро за правителствена етика по времето на президента Барак Обама.
 
Компанията RB, която произвежда дезинфектантите Dettol, предупреди препаратът да не се консумира или инжектира.
 
“Като глобален лидер в здравните и хигиенните продукти, ясно заявяваме, че при никакви обстоятелства наши дезинфектанти не трябва да бъдат приемани в човешкото тяло”.
 
В социалните мрежи много потребители си правеха шеги с явното смущение на д-р Дебора Бъркс, член на кризисния щаб към Белия дом, по време на речта на президента.
 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?