Тръмп препоръча на Федералния резерв да намали лихвите

Тръмп препоръча на Федералния резерв да намали лихвите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че Управлението за федерален резерв (УФР) трябва да понижи водещите си лихви. Той отбеляза също, че публикуваните днес данни за новите назначения в САЩ сочат, че икономиката е в добро състояние, но действията на централната банка ограничават растежа, предаде Ройтерс.

Мисля, че УФР трябва да свали лихвите. Мисля, че те ни забавят, няма инфлация, каза Тръмп пред репортери пред Белия дом преди да замине за Калифорния, допълва ДПА.

Централната банка повиши четири пъти лихвата си миналата година, а Тръмп е неотклонен критик на тази политика под ръководството на централния банкер Джероум Пауел, избран от самия президента преди две години да оглави УФР.

Според Тръмп УФР трябва да предприеме т.нар. количествено облекчаване ("QE" - Quantitative easing), а не "количествено затягане".

Нетрадиционната политика на "количествено облекчаване" бе въведена след световната финансова криза, за да се налеят пари във финансовата система и да се понижат лихвите, като се изкупуват държавни облигации и други ценни книжа на пазара.

Тръмп каза още, че няма да прогнозира дали ще има търговско споразумение с Китай, макар че разговорите вървят много добре.

Той говори пред репортери в Белия дом след интензивен кръг преговори във Вашингтон за постигане на споразумение по останалите нерешени въпроси и да се прекрати търговската война, която разтревожи световните пазари.

Освен това Тръмп предупреди днес, че ще наложи мита на колите, внасяни от Мексико в САЩ, ако мексиканците не направят нещо повече за спирането на потока от мигранти и дрога към САЩ, допълва Асошиейтед прес.

Вчера той посочи пред репортери, че ще изпробва не чак толкова драстична мярка преди да прибегне до изпълнение на заплахата за затваряне на границата.

Мексико разбира, че ще затворим границата или ще въведа мита за колите. Ще направя едното или другото. Вероятно ще започна с митата, каза Тръмп.

По-късно той добави: "Не мисля, че ще затворим границите някога, тъй като наказателните мита върху колите, внасяни в САЩ от Мексико, на равнище 25 процента, ще бъдат тежки."

Споделяне

Още от Свят