Тръмп прие Порошенко в Белия дом и подкрепи реформите в Украйна

Порошенко и Тръмп, сн. ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди днес в Овалния офис с украинския президент Петро Порошенко възможностите за мирното излизане от кризата в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на Белия дом.
 
Според съобщението двамата лидери са говорили и за плановете на Порошенко за реформи и за борбата с корупцията в Украйна. 
 
След срещата украинският държавен глава заяви, че е получил от Тръмп "силна подкрепа" за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. "Имаше пълноценна, подробна среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Получихме силна подкрепа от страна на САЩ, подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на нашата страна", каза той цитиран от "Интерфакс Украйна". 
 
В "Туитър" Порошенко написа, че с Тръмп е обсъждал двустранното военно и техническо сътрудничество и че му предстоят "по-подробни дискусии" с министъра на отбраната на САЩ. Към поста в "Туитър" е добавена снимка на Порошенко и Тръмп, съобщи Ройтерс. 
 
По-рано днес Асошиейтед прес предаде, че срещата с Тръмп се е състояла малко след като украинският президент е разговарял с вицепрезидента Майк Пенс и с членове на президентския екип за национална сигурност. Тръмп е заявил, че за него е "голяма чест" да се срещне с Порошенко и че е постигнат "голям напредък" в отношенията с Украйна. 
 
ТАСС цитира думи на Порошенко след преговорите му в Белия дом, че няма "никаква необходимост" от промяна в т.нар. мински формат, тоест четирите страни (Германия, Русия, Украйна и Франция), които работят за намирането на изход от кризата в Източна Украйна. Според руската агенция така на практика той се е изказал против въвличането на САЩ в мирния процес. 
 
"Не виждам в това (промяна в минския формат) никаква необходимост. САЩ са наш партньор, ние сме заинтересувани да привлечем САЩ към ефективен процес", заяви Порошенко. 
 
Той припомни, че Вашингтон е гарант за Меморандума от Будапеща от 1994 г., който гарантира териториалната цялост и политическата независимост на Украйна, Беларус и Казахстан, отказали се от притежаването на ядрени оръжия. 
 
Малко преди срещата между Тръмп и Порошенко администрацията на САЩ наложи санкции на още 38 физически и юридически лица - украински и руски - заради оказаното от тях съдействие при анексирането на украинската област Крим към Русия през 2014 г. 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?