Тръмп приема италианския премиер - европеец, който е по-близък до идеите му

Антонио Конте

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приема в понеделник в Белия дом ръководителя на италианското правителство Джузепе Конте, популистки европейски лидер, с когото има сходни разбирания, особено по имиграцията и търговията, съобщава агенция Франс прес.

Двамата първо трябва да се срещнат на четири очи, а след това двустранните разговори ще бъдат в по-широк формат, според Белия дом.

"Италия е важен съюзник в НАТО, много важен партньор в Афганистан и Ирак и за нас е от ключово значение да постигнем стабилност в Средиземноморския регион", посочи американската администрация, когато в края на юни съобщи за тази визита, първа на новия италиански министър-председател, определен от Тръмп като "супер" по време на срещата на Г-7 в Канада.

Двамата се здрависаха топло пред обективите на камерите по време на семейната снимка на срещата на върха.

"Той е много твърд към имиграцията, също като мен", обяви милиардерът републиканец, който иска да построи стена по протежение на границата с Мексико, за да се бори срещу нелегалната имиграция, и не се поколеба да раздели деца от техните родители, арестувани за незаконно преминаване на границата.

Джузепе Конте беше избран да ръководи италианското правителство от лидерите на партиите, спечелили парламентарните избори през март: антисистемното Движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига".

Той иска да промени Дъблинския регламент, който възлага отговорността за кандидатите за убежище в Евросъюза на първата държава членка, където те са регистрирани, и, според Рим, прехвърля тежестта върху средиземноморските страни.

Приятели на Русия

Друга обща точка между Тръмп и Конте е, че и двамата са благосклонни към подобряване на отношенията с Русия.

В Канада Тръмп призова Г-7 да приеме отново в своите редици Русия, изключена през 2014 г. след анексирането на Крим. "Трябва да реинтегрираме Русия, защото Русия ще ни трябва на масата за преговори", каза той.

Конте, за когото това беше първата голяма международна среща, тогава каза, че е съгласен с американския президент, като се разграничи от европейските си колеги.

Що се отнася до търговията, двамата споделят един и същ скептицизъм към свободната търговия: Тръмп осъди няколко международни споразумения като НАФТА (с Канада и Мексико) и Трансатлантическото споразумение за свободна търговия (ТТИП), докато правителството на Конте отказва да ратифицира споразумението на свободна търговия между Евросъюза и Канада (СЕТА).

Все пак, според Ник Отънс от Атлантическия съвет, Тръмп "рискува да не намери съюзника, когото очаква" в лицето на Джузепе Конте.

По отношение на търговския обмен, отхвърлянето от новото италианско правителство на многонационалните споразумения рискува да компрометира целта на Тръмп да постигне отмяна на всички търговски мита с ЕС, обяснява експертът.

Според италианския печат Конте подкрепя най-вече запазването на италианския автомобилен бранш, заплашен от американски вносни мита, и иска да защити дейността на италианските предприятия в Иран, което Тръмп иска да предотврати чрез налагането на нави санкции срещу Техеран.

А в сферата на отбраната, Италия изтъкна, че е изключено да постигне целта от разходи в този сектор до 2 процента от БВП, още по-малко по отношение на новата цел от 4 процента, фиксирана от Тръмп пред съюзниците му на последната среща на върха на НАТО.

"Спогледахме се и се усмихнахме: смятахме, че и два процента са непосилни", обяви наскоро Елизабета Трента, италианският министър на отбраната.

По-консенсусно, участието на Италия в операциите на НАТО в Афганистан, Ирак и Сирия трябва да фигурира в дневния ред на двамата, както и италианските дипломатически усилия за поддържане на усилията за помирение в Либия.

По БТА

Споделяне

Още от Свят