Тръмп приема в Белия дом премиера на Виетнам

Виетнамският премиер Нгуен Суан Фук

Виетнамският премиер Нгуен Суан Фук ще посети на 31 май Белия дом и ще стане първият лидер от Югоизточна Азия, срещнал се с американския президент Доналд Тръмп, предава ДПА.

Виетнам, който е управляван от същото комунистическо правителство, което разгроми САЩ във Виетнамската война преди 40 години, е доста необичаен избор за първа среща на регионален лидер с новия американски президент, отбелязва агенцията.

Връзките между двете държави се нормализираха през 1995 г., така че начеващите отношения са сред най-младите за Америка. В последните години обаче двете страни усилено се ухажват поради бързия темп на икономическо развитие на Виетнам и взаимните безпокойства от китайските териториални претенции в Южнокитайско море.

Според виетнамски политически експерти премиерът Фук се надява да се върне у дома със споразумение за засилено сътрудничество в областта на сигурността и нови търговски сделки.

"Убеден съм, че двустранната търговия ще е една от основните теми в дискусиите", каза директорът на виетнамския държавен Централен институт за икономическо управление Нгуен Дин Кунг и добави, че базираната на износа икономика на страната му се нуждае от по-голям достъп до американския пазар.

В отсъствието на споразумението за свободна търговия, известно като Транс-Тихоокеанско партньорство (ТТП), което би премахнало митата за виетнамския износ за САЩ, Виетнам ще се стреми да сключи двустранно споразумение със същата цел, каза Куанг.

"След като г-н Тръмп реши да се оттегли от ТТП, Виетнам заговори за възможност за договаряне със САЩ на ново двустранно споразумение", отбеляза той.

Макар Китай да е най-големият търговски партньор на Виетнам, САЩ са най-голямата износна дестинация за Ханой с експорт за 39 милиона долара през 2016 г.

Дейвид Браун, пенсиониран американски дипломат, който е служил във военновременен Сайгон през 60-те години на миналия век, а през 2005 г. в крайна сметка се върнал във Виетнам като консултант по околната среда и университетски лектор, предполага, че на срещата вероятно ще бъде обсъдена някакъв вид търговска сделка.

"Много възможно е Тръмп и Фук да обявят, че висши търговски представители ще проучат евентуално двустранно търговско споразумение, но не очаквайте подробности", каза той и добави, че в правителството на Тръмп има съветници, които се отнасят с подозрение към търговията на САЩ с разчитащи основно на износ страни като Виетнам.

Виетнамският икономист Нгуен Куанг А, бивш директор на вече несъществуващия Институт за изследване на развитието и известен радетел за политически реформи, изтъкна, че е много важно да се повдигне въпросът за китайските претенции в Южнокитайско море.

Китай претендира за почти цялата територия на това море, което се явява ключов морски път и е смятано за богат на природни ресурси район. Неговите претенции, които впрочем никога не са били официално определени, изглежда включват обширни области от международно признатата виетнамска икономическа зона.

Както Китай, така и Виетнам засилиха присъствието на флота си в това море в последните години, а Китай, доколкото е известно, милитаризира изкуствени острови там.

Правителството на Тръмп, както и това на Барак Обама преди него, сериозно оспориха китайските претенции.

Според Нгуен Куанг А Тръмп трябва да дефинира официална, последователна политика, за да се противопостави на китайските морски претенции, които арбитражен съд в Хага обяви миналата година за невалидни съгласно международното право.

"Ако американското правителство не поддържа и не засили присъствието си там, сигурността в района ще бъде застрашена", каза той.

Продажбата на оръжие на Виетнам може да се окаже привлекателна и за двамата лидери, отбеляза Браун. "Фук може да занесе на Тръмп подарък, като изрази желанието на Виетнам да купи някои съвременни средства за отбрана от САЩ", добави той.

Продължаващата конфронтация на Америка със Северна Корея обаче може да накара Тръмп да избегне твърде сурова риторика относно Южнокитайско море, подчерта Браун.

"Той се нуждае от сътрудничеството на Китай по този проблем, така че Тръмп може да бъде посъветван да отговаря двусмислено на въпроси за положението в Южнокитайско море", допусна бившият дипломат и добави: "Само че двусмисленността не е в стила му".

Браун каза, че независимо от изхода на срещата посещението на Фук във Вашингтон ще е от голямо значение за виетнамския лидер.

"Това е голям момент за Фук, който, както всички днешни виетнамски ръководители, не е особено познат в САЩ", допълни той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят