Тръмп приема заключенията на разузнаването за връзка на Русия с хакерските атаки

Обама подценил руската кампания за хакерски атаки и дезинформация

Тръмп приема заключенията на разузнаването за връзка на Русия с хакерските атаки

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп приема заключението на разузнавателната общност, че Русия е била ангажирана в кибератаките, засегнали президентските избори в САЩ, и може да предприеме ответни действия, заяви в неделя бъдещият началник на президентския кабинет Рейнс Прибъс, цитиран от Ройтерс.

По думите му Тръмп смята, че Русия стои зад посегателствата срещу сървърите на Демократическата партия. Прибъс обаче не даде ясен отговор на въпроса дали Тръмп е съгласен, че хакерските атаки са били наредени от руския президент Владимир Путин.

"Той приема факта, че този конкретен случай е свързан с лица в Русия, така че това не е под въпрос", каза Прибъс пред телевизия „Фокс нюз“.

Неговите коментари представляват значително отклонение от многократните изявления на Тръмп, отхвърлящи твърденията, че Русия е стояла зад хакерските атаки и че така му е помогнала да спечели изборите, отбелязва Ройтерс.

Това е първото потвърждение от високопоставен представител на екипа на новоизбрания президент, че той е приел, че Русия е направлявала хакерските прониквания и последвалото ги разкриване на имейли от щаба на Демократическата партия по време на предизборната кампания миналата година, пише по-нататък агенцията.

По-малко от две седмици преди встъпването си в длъжност Тръмп е подложена на нарастващ натиск от представители на Републиканката партия да приеме констатациите на разузнавателната общност. Решаващ тест за подкрепата на републиканците за новия президент ще са започващите идущата седмица първи изслушвания в Конгреса на номинираните от него министри.

В огласен тези дни декласифициран доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурностсе посочва, че руският президент Владимир Путин е разпоредил кампания за оказване на въздействие върху президентските изборис цел да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернена кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън. В документа анализаторите от разузнаването посочват, че Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп. "Имаме голяма увереност в тези си оценки", се казва в доклада.

В петък вечер Тръмп заяви, че е научил много от брифинга на директорите на американски разузнавателни служби, но не пожела да каже дали приема твърденията им за намеса на Русия в изборите. В кратко телефонно интервю, той посочи, че е придобил ценни познания от срещата, които ще са му полезни и занапред.

Новоизбраният президент обаче не пожела да разкрие с какви доказателства е бил запознат от директорите на службите, заявявайки единствено, че е узнал много на брой конфиденциални неща.

Прибъс, който е бивш председател на Нацижналния комитет на Републиканската партия, каза днес, че Тръмп планира да нареди на разузнавателните служби на подготвят препоръки за това какво трябва да бъде направено. „Може да бъдат предприети действия“, каза бъдещият началник на президентския кабинет. Все пак той добави, че няма нищо лошо да се опита да се установят добри отношения с Русия и другите страни.

Обама подценил руската кампания за хакерски атаки и дезинформация

Американският президент Барак Обама призна в интервю за телевизия Ей Би Си, че е подценил влиянието, което би могла да има една кампания на хакерски атаки и дезинформация в демократичните страни. Това признание той направи два дни след огласяването в САЩ на доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в предизборната кампания в САЩ, предаде Франс прес.

В интервюто Обама отрече да е подценявал руския си колега Владимир Путин, който според американските разузнавачи е организирал тази кампания за хакерски атаки и за манипулиране на медиите по време на предизборната кампания. Кампанията е създала благоприятни условия за избора на Доналд Тръмп за президент в ущърб на Хилари Клинтън. Кремъл отхвърля изводите на разузнавателните служби.

"Мисля обаче, че подцених начина, по който в тази нова информационна ера, е възможно дезинформацията, компютърните атаки и този род неща да повлияят върху нашите отворени общества, да се промъкнат в нашите демократични практики", заяви Обама и подчерта, че тази тенденция се ускорява.

Той припомни, че в Европа тази година предстоят избори в много страни съюзници на САЩ в НАТО и призова за бдителност.

Обама каза, че е поръчал доклада от разследването за руската намеса в американската предизборна кампания по-специално, за да бъде сигурен, "че това е нещо, което Путин вече прави от известно време в Европа, на първо време в бившите страни сателити на Русия, където много хора говорят руски, но сега все повече и повече и в западните демокрации

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?