Тръмп прикани виден конгресмен демократ да подаде оставка

Конгресменът демократ от Калифорния Адам Шиф

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова председателя на комисията по разузнаване към Камарата на представителите да напусне Конгреса, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че демократът от Калифорния Адам Шиф изигра активна роля в разследването за евентуална руска намеса в президентските избори през 2016 г.

"Конгресменът Адам Шиф, който в продължение на две години умишлено и незаконно изричаше лъжи и изнасяше информация, трябва да бъде заставен да напусне Конгреса", написа Тръмп в "Туитър".

Призивът на президента идва в момент, в който неговата Републиканска партия засилва контраатаките срещу демократите след огласяването в Конгреса на резюме от доклада на Робърт Мълър.

След около две години работа специалният прокурор Мълър приключи разследването си в края на миналата седмица. Главният прокурор на САЩ Уилям Бар проучи доклада му и изготви обобщение на заключенията в него, което бе представено на конгресмените. В обобщението на заключенията от доклада, публикувано през уикенда от Бар, се посочва, че не е имало съглашателство между Тръмп и представители на Русия, отбелязва ДПА.

В доклада, който все още е засекретен, обаче не се дава оценка за това дали е имало възпрепятстване на правосъдието - нещо, което някои коментатори тълкуват като прехвърляне на топката на Конгреса, отбелязва агенцията.

Часове преди появяването на призива на Тръмп в "Туитър" негови съпартийци в комисията по разузнаване към Камарата използваха началото на заседание, посветено на руската намеса в изборите, за да започнат офанзива срещу Адам Шиф. Те съобщиха, че всичките деветима републиканци от комисията са подписали петиция за оттеглянето на нейния председател.

Шиф, към когото няма предявено официално обвинение, че е изнасял класифицирана информация в медиите, е реагирал остро и заседанието е преминало в кавга.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?