Тръмп призна, че Русия стои зад хакерските атаки в САЩ

Избраният президент на САЩ обеща да е най-великият създател на нови работни места, създаден някога от Бог

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп призна за пръв път в сряда, че вярва, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори. Той обаче продължи да оспорва твърденията на разузнавателните служби, че Москва е правила това с цел да помогне на изборната му победа.

"Мисля, че е била Русия", заяви Тръмп на пресконференция в Ню Йорк, в отговор на въпрос кой носи отговорност за изтичането на имейли на демократите по време на кампанията.

Той подчерта, че според него Русия би разпространила компрометираща информация и за него, ако е придобила такава. Тръмп гневно отхвърли медийните публикации, според които американски официални представители са получили документи с непотвърдени данни за това, че Русия е събрала потенциално компрометираща информация за него самия. Той цитира официалното опровержение на Кремъл, че руското разузнаване няма такава информация.

Избраният за президент на САЩ отново каза, че твърденията, че той е свързан с Русия, са били изфабрикувани от негови противници.

Порицание към медиите, публикували "недоказани твърдения" за връзките му с Русия

На първата си пресконференция, откакто бе избран на поста, Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, каза, че ако от американски разузнавателни агенции са изтекли "недоказани твърдения" за негови връзки с Русия, това би било "огромно петно" върху тях. Тези твърдения не трябваше да бъдат публикувани, подчерта той.

Преди ден американски официален представител заяви за Асошиейтед прес, че Тръмп е бил информиран миналата седмица от разузнавателната общност за непотвърден сигнал, че Русия се е сдобила с компрометираща лична и финансова информация за него.


"Смятам, че е позорно, че тази информация е била пусната. Това са все лъжливи новини, измишльотини, това не се е случвало. Тия простотии са били стъкмени от болни хора и никога не е трябвало да бъдат публикувани. това е възмутително и във висша степен безотговорно", коментира Тръмп.


Той благодари на американските медии, които са изразили скептицизъм към изтеклите данни за отношенията му с Русия, който бе публикуван в сайта "Бъзфийд". В същото време отбеляза, че "Бъзфийд" ще си понесе последствията" за публикуването на информациите.

"Ако Путин харесва Донал Тръмп, това е актив, а не пасив"

Тръмп също така коментира и въпроси за отношенията си с руския президент Владимир Путин.

"Ако Путин харесва Донал Тръмп, това е актив, а не пасив", тъй като отношенията между двете страни в момента са ужасни, каза Тръмп. В същото време той заяви, че не знае дали ще има добри отношения с Путин. Но дори ако аз нямам, има ли някой в тази зала, който мисли, че Хилари Клинтън щеше да е по-твърда от мен спрямо Путин, запита Тръмп.

На пресконференцията присъстваха около 250 журналисти, които едва се побраха във фоайето на "Тръмп тауър", където избраният президент говореше пред десет американски флага, издигнати пред синя завеса.

Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент

Коментирайки заключенията на американските спецслужби за съпричастност на руските власти и лично на Путин към кибератаките и намесата в президентската кампания в САЩ, Тръмп заяви: Русия извършва кибернападения срещу САЩ, но това правят и други страни.

"Путин не трябва да хаква. Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент", каза Тръмп.

Той обеща да вземе мерки за защита на страната от хакерски атаки.

Имаме най-добрите в света специалисти по компютърни технологии. Ние ще работим мърху това да обезпечим защита, каза избраният президент.

Той коментира, че възнамерява да работи с Русия в обрата срещу "Ислямска държава".

Мексико ще плати построяването на стена по границата със САЩ, каза Тръмп, който по време на предизборната кампания обеща такава мярка с цел спиране на нелегалната имиграция.

Най-великият създател на нови работни места, създаден някога от Бог

Доналд Тръмп обяви, ще бъде "най-великият създател на нови работни места, създаден някога от Бог".

Тръмп приветства плановете на "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) да разкрие 2000 нови работни места в Мичиган и Охайо и отбеляза, че "Фиат" (Fiat) няма да строи завод за 1.6 милиарда долара в Мексико, а вместо това ще инвестира в съществуващо предприятие в Мичиган и ще прибави 700 нови позиции.

Тръмп посочи, че ще последват нови съобщения за създаване на работни места. "Надявам се, че "Дженерал мотърс" (General Motors) ще последва" този пример, допълни той.

Новоизбраният президент добави, че иска да върне в Съединените щати прехвърлените в чужбина дейности на фарцевтичния сектор.

Тръмп е прехвърлил бизнеса си на синовете си

На пресконференцията Доналд Тръмп увери, че вече е отстъпил контрола над своите предприятия на двамата си синове Ерик и Доналд Тръмп за периода на мандата му, обещавайки, че така ще бъдат избегнати конфликти на интереси с президентските му функции.


Дъщеря му Иванка също ще скъса връзките с икономическата империя Тръмп, уточни той.

Пред журналистите Тръмп посочи купчина документи на масата и каза, че е подписал прехвърлянето на целия контрол на синовете си, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Новоизбраният президент съобщи, че този уикенд е отхвърлил предложение за 2 милиарда долара за проект в Дубай.

Адвокат на компанията "Тръмп организейшън" (Trump Organization), пожелал анонимност, заяви че бизнесът на Тръмп ще продължи в Съединените щати, макар и не в чужбина, докато е президент, и че той ще отстъпи контрола над компанията.

Тръмп ще постави бизнес активите си в доверителен фонд и ще направи стъпки да се изолира от компанията си, каза адвокатът пред журналисти преди пресконференцията.

Това, изглежда, противоречи с предишно обещание на Тръмп, който увери в Туитър миналия месец, че няма да прави нови сделки, докато изпълнява президентската длъжност, отбелязва АП.

Тръмп също така обяви, че ще номинира сегашния заместник-министър по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин за ръководител на това министерство.

Той добави, че очаква да номинира кандидата си за Върховния съд до две седмици след встъпването си в длъжност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?