Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Решението му се осъжда дори от съюзниците му и се очаква да доведе до силно напрежение

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обяви решението си, че признава Ерусалим за столица на Израел.

"Предишни президенти обещаваха да направят това по време на предизборните си кампании, но така и не го сториха. Днес, аз го правя”, каза той и допълни, че това ще доведе до влошаване на отношенията между държавите в региона.

В същото време Тръмп каза, че САЩ са готови да подкрепят решение по формулата "две държави"(една столица), ако и двете страни в израелско-палестинския конфликт го подкрепят.Американският президент каза, че е наредил Държавният департамент да започне да работи по преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

Израел приветства решението на Тръмп и призова другите държави по света да го последват.

Този ход променя датиращата от десетилетия позиция на САЩ по въпроса и може да разпали насилие в Близкия изток. Арабски и мюсюлмански страни предупредиха, че подобно решение може да провали крехките усилия за мир в Близкия изток.

 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е против каквито и да било едностранни действия към Ерусалим, които могат да подкопаят решението с две държави на израелско-палестинския конфликт.
 
Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк: "Ние винаги сме гледали на Ерусалим като на въпрос за окончателния статут, който трябва да бъде решен с преки преговори между двете страни въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност." 
 
Израел превзе Източен Ерусалим през Шестдневната война от юни 1967 г., а през юли 1980 г. обяви града за своя "вечна и неделима" столица. Международната общност обаче не признава израелските претенции към Източен Ерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава.
 
Палестинската автономна власт, която контролира Западния бряг на река Йордан, и ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, предупредиха Тръмп да не признава цял Ерусалим за столица на Израел и да не премества там американското посолство, съобщи Франс прес.
 
Това ще унищожи напълно шансовете за мир, подчерта в неделя Набил Шаас, съветник на палестинския президент Махмуд Абас.
  
Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) каза, че решеието представлява "откровена агресия" срещу арабския и мюсюлманския свят, предаде Асошиейтед прес.
 
В случай че предприеме такъв ход, президентът на САЩ ще навреди на израелско-палестинския мирен процес и ще повиши напреженията в Близкия изток, предупреди саудитският посланик във Вашингтон принц Халид бин Салман, цитиран от Ройтерс.
  
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също предупреди, че евентуално признаване на Ерусалим за столица на Израел от американската администрация може да доведе до скъсване на отношенията между Анкара и еврейската държава.
 
"Ще водим тази борба докрай и с решителност. Това може да стигне до скъсване на дипломатическите ни отношения с Израел", заяви Ердоган, добавяйки, че статутът на Ерусалим е "червена линия за мюсюлманите".
 
Промяна на "историческия" статут на Ерусалим би предизвикала "голяма катастрофа" и "би сложила край на мирния процес", заяви на пресконференция вчера и турският правителствен говорител Бекир Боздаг.
 
Подобно решение на американската администрация "би открило пътя към нови стълкновения, към нови спорове, допълнителна нестабилност в района, към непредвидими събития", каза той.
 
Решението на Тръмп за Ерусалим се осъжда дори от съюзници
 
Становището на международната общност от дълго време е, че статутът на Ерусалим (като свещен град на три религии) трябва да бъде определен чрез мирни преговори. Светините в Ерусалим са място за поклонничество на евреи, християни и мюсюлмани, което прави политическите спорове за него още по-експлозивни, посочва "Файненшъл таймс"
 
Статутът на разделения град е изключително чувствителна тема и съдбата му е един от най-острите въпроси в израелско-палестинския мирен процес. Израел смята Ерусалим за своя неделима столица и претендира за суверенитет върху целия град. Но международната общност смята Източен Ерусалим за окупирана територия, а палестинците го считат за бъдещата си столица. 
 
Дори съюзниците на САЩ открито предупреждават за опасностите от признаването на Ерусалим за столица на Израел, пише вестникът и цитира вчерашното изявление на външната министърка на ЕС Федерика Могерини пред държавния секретар Рекс Тилърсън след срещата им в Брюксел. 
 
"Ние смятаме, че всяко действие, което подкопава усилията за подновяване на мирния процес, насочен към т.нар.- двудържавно решение, трябва абсолютно да бъде избягвано. Трябва да бъде намерен начин за определяне чрез преговори на статута на Ерусалим като бъдеща столица на двете държави (израелска и палестинска), така че да бъдат удовлетворени аспирациите и на двете страни", предупреди Могерини, цитирана от "Файненшъл таймс".
 
Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов призова статутът на Ерусалим да бъде уреден чрез преговори като част от израелско-палестинско споразумение.
 
"Бъдещето на Ерусалим е нещо, което е необходимо да бъде договорено с Израел и палестинците", каза Младенов на конференция в Ерусалим.
 
"Да се гарантира, че мирът и решението с две държави е резултат от този процес", заяви той.
 
Британският външен министър Борис Джонсън изрази тревога от съобщенията, че Тръмп ще признае Ерусалим за столица на Израел.
 
Той каза, че Великобритания не планира да премества посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, посочва Асошиейтед прес.
 
Кремъл изрази безпокойство от възможно усложняване на ситуацията, ако САЩ признаят Ерусалим за столица на Израел, но каза, че засега няма да коментира решение, което още не е взето.
 
Папа Франциск заяви, че "признаването на правата на всички хора" в Светите земи е първостепенно условие за диалог, предаде Ройтерс.
 
Германия също изрази тревога от възможно избухване на насилие в Ерусалим и предупреди гражданите си да избягват да пътуват в района.
 
"От 6 декември 2017 г. нататък е възможно да има демонстрации в Ерусалим, на Западния бряг и в ивицата Газа. Не са изключени съпроводени от насилие сблъсъци", заяви германското външно министерство.
 
Франция също предупреди за очаквани демонстрации и посъветва гражданите си да избягват големи струпвания на хора в Източен Ерусалим, Западния бряг и Газа.
 
Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей каза, че намерението на САЩ да преместят посолството си в Ерусалим е знак за "некомпетентност и провал".
 
Според него "по въпроса за Палестина ръцете (на американците) са вързани и те не могат да постигнат своите цели".
 
По думите му САЩ искат да започнат война в региона, за да защитят сигурността на Израел.
Сирийското правителство осъди евентуалното решение на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство в града.
 
"Това е кулминацията на престъплението на узурпиране на Палестина и разселване на палестинския народ", заяви сирийското външно министерство.
 
Признаването на Ерусалим може да доведе до катастрофа 
 
Друг лондонски вестник - "Гардиън", също предупреждава, че очакваното днес решение на Тръмп за Ерусалим ще зачеркне десетилетия на американска президентска дипломация и може да провокира размирици из целия Близък изток. 
 
Макар че Тръмп отдавна оповести намерението си да премести посолството, последователността на развоя на събитията вчера - първо Тръмп отказа да подпише за пореден път отлагането на преместването, а после започна да звъни на регионалните лидери (в Близкия изток), за да ги уведоми за решението си, - сякаш нарочно целеше да драматизира проблема, и то по най-деструктивен начин, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.
 
В друга авторска статия по въпроса всекидневникът пише, че признаването от Тръмп на Ерусалим за израелска столица ще бъде катастрофа и ще попари надеждите за мир, защото ще означава признаване на израелската враждебна окупация на града, която доведе до разделянето на бедни и богати жители. Бедните и онеправданите, разбира се, са палестинците, живеещи там.
 
Признаването на сегашната израелска позиция относно града ще създаде огромни и нови неразрешими проблеми, без да решава истинските проблеми, пред които Ерусалим е изправен, пише авторът.
 
Отбелязвайки, че в днешния световен климат под заплаха е целият международен правов ред, "Гардиън" пише още: 
 
"Тръмп е създание на десницата и приятел на зловредните "финансисти". Затова можем да разберем защо той говори за "омилостивяване" на Израел чрез узаконяване на неговите териториални завоевания. Това обаче ще доведе до връщане обратно в хаос и убийства, които ще подпалят пожара на политическа и морална катастрофа в един град, обичан от света." 
 
Лондонският "Индипендънт" посочва, че ако Тръмп обяви Ерусалим за столица, това ще означава сбъдване на мечтата на Израел и кошмар за арабите. 
 
Няма по-опасна провокация 
 
След три катастрофални войни в Близкия изток трудно можем да си представим нещо по-провокационно и опасно, или дори напълно безумно, от това американците да преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. А точно това смята да направи Доналд Тръмп. Може би трябваше да очакваме това - луди президенти правят луди неща, пише авторът на вестника. 
 
Няма ли и в момента достатъчно войни в Близкия изток, които да създават грижи дори на лудия Бял дом? Тръмп отдавна взе страната на сунитите в шиитско-сунитския конфликт, но сега рискува да нажежи обстановката още повече, като разгневи и едните, и другите с признаването на Ерусалим за столица на Израел, подчертава "Индипендънт".
 
Може ли Тръмп да очаква друго топло посрещане и традиционен танц със саби в Рияд след това си решение? Ще искат ли саудитците да купуват онези оръжия за милиарди от Америка, ако тя предаде Ерусалим на израелците, пита риторично вестникът, и отговаря: Съмнително е...
 
"Вашингтон пост" отбелязва, че очакваното днес решение на Тръмп за Ерусалим ще сложи точка на дългогодишната американска политика в Близкия изток, което се признава от високопоставени представители на САЩ, и може да разруши усилията на Белия дом за мир и да предизвика вълнения в региона. 
 
Цитирайки служители от Белия дом, вестникът допуска, че в очакваното днес изявление на Тръмп е възможно той да обяви за още 6 месеца отсрочването на решението за преместването на посолството с аргумента, че чисто технологично това ще отнеме поне три или четири години. Така той фактически ще признае колко сложен е въпросът. 
 
Ако не подпише поредното отлагане, както са правели редица американски президенти вече години наред, финансирането на посолството (в Тел Авив) от Държавния департамент ще бъде прекратено, отбелязва вашингтонският всекидневник. Цитират се официални американски източници, според които още дори няма набелязано място за новото посолство, която трябва да подслони около 1000 души дипломатически персонал, които сега работят в Тел Авив. Преместването им в Ерусалим е сложно и от съображения за сигурност, и това не може да не се вземе предвид. 
 
Същите служители са казали, че дори и да бъде преместено, посолството в Ерусалим няма да бъде в източната му - палестинска - част, за да не бъдат дълбоко наранени палестинците и да се спази т.нар. "зелена линия" отпреди 1967 г. 
 
"Вашингтон пост" цитира и изявлението на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан, според когото признаването на Ерусалим за столица на Израел и преместването на американското посолство там е "безразсъден външнополитически ход с исторически измерения". В изявление в интернет той посочва, че това "ще навреди на американските интереси в Близкия изток за години напред и ще направи региона още по-взривоопасен". 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят