Тръмп призова губернатора на Джорджия да спре щатската надпревара за Сената

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп призова губернатора на Джорджия Брайън Кемп да спре предстоящата изборна надпревара в щата за Сената и повтори безпочвените си твърдения за измама на президентските избори в САЩ през ноември, предаде ДПА.

"Направи нещо, Брайън Кемп, Джорджия. Ти позволи в твоя щат да има измама", заяви Тръмп в Туитър.

"Ние трябва да проверим подписи и да преброим подписани пликове спрямо бюлетини. После изборите да бъдат отменени. Те няма да са необходими. Ние ще спечелим всичко", каза президентът на САЩ.

Републиканецът Тръмп загуби от демократа Джо Байдън в традиционно консервативния щат Джорджия на президентските избори миналия месец. Президентът обаче отказва да се признае за победен, атакува своите съпартийци в Джорджия и отправя неоснователни твърдения за измама при гласуването, припомня ДПА.

В Джорджия през януари ще има два балотажа и за двете места от щата в Сената на САЩ. Изходът от тези изборни надпревари ще определи дали демократите или републиканците ще имат мнозинство в горната камара на Конгреса, след като Байдън стане президент.

Висш служител, надзираващ изборите в Джорджия, призова Тръмп да се откаже от твърденията си за измама, като каза, че президентът вдъхновява насилие срещу местни изборни служители.

"Спрете да вдъхновявате хора да извършват потенциални актове на насилие. Някой ще пострада. Някой ще бъде убит. А това не е правилно", заяви Гейбриъл Стърлинг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?