Тръмп призова сенатори да приемат мерки за контрол над оръжията

Тръмп призова сенатори да приемат мерки за контрол над оръжията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова вчера сенатори да предприемат бързи действия за приемането на серия от мерки за контрол на огнестрелните оръжия, предадоха Ройтерс и ДПА.

На среща на сенатори от двете основни партии Тръмп заяви, че Конгресът на САЩ трябва да вземе мерки, за да сложи край на проблема, олицетворяван от нападението във Флорида този месец, при което загинаха 17 души. Основното предложение на президента миналата седмица беше учителите да бъдат въоръжени със скрити оръжия. Идеята получи подкрепата на влиятелната НРА, Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие в САЩ, но вчера Тръмп заяви пред сенаторите, че тя трябва да бъде изключена от закона, иначе "никога няма да бъде приет".

Президентът заяви, че е казал на НРА, че въпреки, че е "най-големият фен" на правото да се притежава оръжие, "е време да спре това безумие".

Вчера гимназистите от "Стоунман Дъглас" се върнаха в класните стаи при засилена полицейска охрана.

Вчера веригата магазини за спортни стоки "Дикс" съобщи, че вече няма да продава полуавтоматични пушки и пълнители с голям обем. Освен това тя няма да продава огнестрелни оръжия на хора на възраст под 21 години, независимо от законите на щата.

 

Решението беше последвано и от веригата "Уолмарт", която също обяви, че въвежда минимална възраст от 21 години за всички купувачи на огнестрелни оръжия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?