Тръмп призова за арест на конгресмена, водещ разследването срещу него

Повече от половината американци се обявяват за импийчмънт на президента

Тръмп призова за арест на конгресмена, водещ разследването срещу него

Американският президент Доналд Тръмп отново отправи нападки срещу конгресмена, водещ разследването, което може да доведе до отстраняването му от поста, предаде Ройтерс в понеделник.

"Народният представител Адам Шиф незаконно е съчинил ФАЛШИВО и ужасно изявление, което уж аз съм казал в телефонния си разговор с украинския президент, и го прочете на Конгреса и американския народ. Няма НИКАКВА връзка между него и казаното от мен в разговора. Арест за Измяна?", написа Тръмп в "Туитър".

По-рано президентът на САЩ заяви, че иска да се срещне със сътрудника на разузнаването, който е написал жалбата за телефонния му разговор през юли с украинския президент Володимир Зеленски.

"Като всеки американец, аз заслужавам да се срещне с моя обвинител, особено когато този обвинител, така нареченият "разобличител", е представил един безукорен разговор с чуждестранен лидер по изцяло некоректен и лъжлив начин", написа Тръмп в Туитър.

В серия от туитове в неделя американският президент поиска да се срещне с всички източници, които са предоставили информация на разобличителя. Тръмп поиска също конгресмен Адам Шиф (демократ от щата Калифорния), който е председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, да бъде разпитан за измама и държавна измяна.

"Този човек шпионирал ли е президента на САЩ?", попита в туит Тръмп и допълни: "Сериозни последици".

Изявленията на Тръмп идват няколко дни, след като демократите започнаха разследване, което може да доведе до импийчмънт на президента републиканец. В центъра на разследването е жалба на разобличител, в която се твърди, че Тръмп е опитал да окаже натиск на Украйна да разследва дейността на сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън в замяна на финансова и военна помощ за Киев. Демократът Байдън в момента е най-вероятният конкурент на Тръмп на предстоящите през ноември 2020 г. президентски избори.

Разобличителят е от средите на американското разузнаване, но неговата или нейната самоличност остава неизвестна. Адвокати на разобличителя предупредиха, че личната сигурност на техния клиент е в опасност, отчасти заради изказванията на Тръмп.

Телевизия СиБиЕс съобщи, че въпросният сътрудник е поставен под федерална защита, тъй като се опасява за своята сигурност.

Привържениците на президента в действие

Привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп се появиха в неделя по няколко телевизионни канала, за да защитят Тръмп от обвиненията.

Руди Джулиани - личният адвокат на Тръмп и централна фигура в скандала, продължи да разпространява непотвърдена информация, според която бившият вицепрезидент Джо Байдън е оказвал натиск за отстраняване на украински прокурор, за да защити сина си. Джулиани каза, че няма да сътрудничи на конгресмена Адам Шиф без изричното съгласие на Тръмп.

В интервюта по американски телевизии Джулиани размаха писмени материали, за които каза, че са показания от украински прокурори, и атакува и анонимния разобличител в центъра на разследването за импийчмънт, и демократите, които го водят.

Джулиани отрече да се е опитвал да търси по искане на Тръмп компромати в Украйна за водещия кандидат за президентската номинация на демократите Джо Байдън.

Висши съветници на Байдън са предприели необичайната стъпка да изпратят писмо до новинарските телевизионни канали с искане да не дават вече ефир на Джулиани, който според сътрудници на кандидата на демократите "е показал, че съзнателно и умишлено ще лъже" в подкрепа на своята версия за събитията.

От своя страна бившият украински генерален прокурор Юрий Луценко заяви, че многократно е отхвърлил искания на Джулиани да разследва Байдън и сина му Хънтър, настоявайки, че нямал доказателства за нередности, съобщава американският в. "Лос Анджелис таймс".

Съветникът по политическите въпроси на Тръмп - Стивън Милър, постави под въпрос почтеността на разобличителя, наричайки го "агент на дълбоката държава".

Председателят на комисията по разузнаване Адам Шиф каза, че разобличителят се е съгласил да свидетелства пред Конгреса и че ще бъде попитан какво знае за разговора на Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски през юли и за опита на сътрудници да скрият записите от него на таен сървър. Шиф заяви, че Конгресът е решен да получи достъп до разговорите на президента Тръмп с руския държавен глава Владимир Путин и с други световни лидери, като се позова на опасения, че президентът републиканец може да е застрашил националната сигурност.

Повече от половината американци се обявяват за импийчмънт на Тръмп

Повече от половината американци се обявяват за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, сочи проучване, цитирано от Франс прес.

55 процента от участниците в допитването, представено днес от телевизия Си Би Ес, подкрепят отстраняването на президента. На това мнение са 90 процента от анкетираните демократи.

Две трети от участниците в друг сондаж, проведен от института Ипсос за телевизия Ей Би Си Нюз, определят телефонния разговор между Тръмп и Зеленски като сериозен проблем.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят