Тръмп продължава да не носи маска и разформирова групата за борба с коронавируса

Случаите в САЩ вече са над 1.2 млн., но страната не може да остане "затворена в следващите пет години"

Тръмп продължава да не носи маска и разформирова групата за борба с коронавируса

Междуведомствената работна група, създадена от Белия дом с цел борба срещу новия коронавирус в САЩ, ще прекрати дейността си и ще бъде заменена с друга, която ще се съсредоточи върху икономическото възстановяване на страната, съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на посещение във фабрика за медицински предпазни маски в щата Аризона.

"Вицепрезидентът Майк Пенс и неговата работна група свършиха много работа, но сега гледаме на нещата под малко по-друга форма. Тази форма е безопасност и възобновяване /на икономическата дейност/ и ние ще създадем една друга група, която вероятно ще се занимава с това", заяви Тръмп.

Запитан дали обявява "мисията изпълнена" в борбата срещу коронавируса, Тръмп каза: "Не, изобщо не е така. Мисията ще е изпълнена, когато всичко приключи".
Той добави обаче, че страната не може да остане "затворена в следващите пет години".

Вицепрезидентът Майк Пенс от своя страна заяви, че работната група към Белия дом вероятно ще бъде разпусната по-късно този месец заради това, коeто той определи като невероятен напредък, постигнат от Вашингтон в справянето с епидемията.

Според него отговорът на властите може да бъде ръководен на ниво агенции и промяната може да стане факт в края на май или началото на юни.

Президентът отбеляза, че водещият национален експерт по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи и координаторът на Белия дом за борбата срещу коронавируса Дебора Брик ще останат съветници след като кризисният щаб бъде разформирован.

"Те ще влязат в новата група, заедно с други медици и експерти в тази област", посочи Тръмп и добави: "Ние не можем да държим страната си затворена пред следващите пет години".

По време на визитата си във фабриката за медицински маски N95 в град Финикс, щата Аризона, самият Тръмп, както обикновено, не носеше маска, за разлика от работниците около него, отбелязват Франс прес и Ройтерс.

Още в началото на април той заяви, че няма намерение да изпълнява препоръките на здравните власти за носене на маска.

Общият брой на случаите в САЩ вече е над 1.2 млн., а регистрираните жертви от коронавируса са 70 хиляди.

Броят на жертвите за последното денонощие е над 1000, а новите случаи над 20 хиляди, съобщи ББС.

Докато в Ню Йорк, Детройт и Ню Орлиънс има признаци на затихване на пандемията, в Лос Анджелис, Вашингтон и Чикаго такива не се наблюдават.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус