Тръмп рекламира американските продукти във Виетнам

Доналд Тръмп с виетнамския си колега Чан Дай Куанг под бюста на Хо Ши Мин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали растежа на Виетнам и рекламира американския бизнес на пресконференция с виетнамския си колега Чан Дай Куанг при посещение в Ханой, предаде ДПА.

Тази сутрин Тръмп бе официално посрещнат от Дай Куанг на церемония в президентския дворец в Ханой с развяване на американския и виетнамския флаг.Тръмп обеща "грамаден обем на търговия" с Виетнам на стойност "милиарди и милиарди долари" при пристигането си в президентския дворец.

"Ентусиазирани сме за икономическите реформи, насърчаващи икономическото благоденствие за всички виетнамски граждани, когато виждаме нарастващата средна класа като ключов пазар за американските стоки и услуги", каза Тръмп и добави, че би приветствал премахването на търговските бариери от Виетнам.

"Сигурен съм, че американската енергия, земеделие, финансови услуги, авиация, дигитална търговия и отбранителни продукти са способни да покрият всичките ви търговски нужди и всъщност не само да ги покрият, но и по-добре от всеки друг", добави президентът на САЩ.

Преди срещата бе разпространен списък с нови търговски сделки, включващи петролни и газови проучвания, авиация и транспорт, но паричната им стойност не бе разкрита.

Президентът на САЩ отново заяви, че всички отговорни нации трябва да действат, за да спрат севернокорейската ядрена и ракетна заплаха, предаде Асошиейтед прес.

"Ние искаме напредък, не провокации" и "стабилност, не хаос". "Всички отговорни страни трябва да предприемат действия, за да спре режимът на Северна Корея да заплашва света с невъобразими човешки жертви. Сигурността  е наша цел", каза американският президент.

По думите му би било "добро нещо" за Северна Корея е за света, ако той и севернокорейският лидер Ким Чен-ун станат приятели, макар да се съмнява, че това ще се случи. Запитан на пресконференцията за туита, в който говореше за приятелството с Ким, Тръмп поясни, че може и да е странно, но със сигурност сприятеляването е възможност.

"Ако наистина се случи, мога да ви кажа, че би било добро нещо за Северна Корея, но също така би било добро и за много други места и добро за останалия свят. Това е нещо, което е възможно да се случи. Не зная дали ще стане, но би било много, много хубаво", заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс.

След брифинга Тръмп разговаря с генералния секретар на ЦК на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг и с премиера Нгуен Суан Фук, след което замина за Манила.

Там той ще участва в срещата на високо равнище на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и в Източноазиатската среща на върха.

Преди пристигането му във филипинската столица Манила избухнаха протести, предаде ДПА. Демонстрантите бяха блокирани от стотици полицаи, опитаха се да пробият загражденията за сигурност, но бяха отблъснати от силите на реда. По-късно демонстрантите изгориха няколко знамена на САЩ и обещаха да проведат още  протести по време на първото участие на Тръмп в среща на АСЕАН.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?