Тръмп рискува отношенията с Китай заради "поздравление" от Тайван

Тръмп рискува отношенията с Китай заради "поздравление" от Тайван

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с президентката на Тайван Цай Ингвен, нарушавайки съществуващата от 1979 година политика на САЩ да не се поддържат официални дипломатически отношения с азиатската страна. Постъпката му може да предизвика сериозен разрив в отношенията между САЩ и Китай, коментират световните информационни агенции.

САЩ не поддържа връзки с Тайван на официално равнище, въпреки че преди това бе основен гарант за независимостта на островната държава. Разривът в отношенията бе наложен заради затоплянето на връзките на Вашингтон с Пекин по време на управлението на Никсън. Окончателното скъсване на официалните отношение с Тайван се случи по времето на управлението на Джими Картър.

Островната държава е основана през 1949 година, след като комунистите на Мао превземат властта в Китай. В Тайван се оттеглят националистите републиканци на Чан Кайши, които са подкрепяни от САЩ в китайската гражданска война. И досега Тайван (Република Китай) и Китай не признават взаимно своите правителства.

Тръмп и президентката на Тайван Цай Ингвен са отбелязали "тесните връзки в икономиката, политиката и сигурността между Тайван и САЩ", посочи говорителката на екипа на Тръмп Хоуп Хикс, цитирана от БТА. Тръмп е първият американски президент, който си позволява такава стъпка.

Самият Доналд Тръмп обясни в Туитър, че инициативата за телефонното обаждане е била на Цай Ингвен, която само го поздравила за изборната победа. В Тайпе президентският говорител обаче заяви, че телефонният разговор е бил съгласуван предварително.

В Туитър Тръмп допълни, че е интересно как САЩ продават на Тайван военна техника за милиарди долари, а той не може да приеме едно поздравление.

Белият дом побърза да потвърди подкрепата си за политиката на "един Китай", предаде Франс прес. Няма никаква промяна в позицията ни, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

Междувременно Китай хвърли "вината" за разговора върху президентката на Тайван. Часове след разговора китайският външен министър Ван И определи случилото се като "нищожна маневра на тайванската страна", която не може да промени отношението на международната общност. "Вярвам, че това няма да промени дългогодишната политика на САЩ за признаване на "един Китай", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Според външния министър Ван И тази политика е крайъгълен камък на развитието на здравословни отношения между Пекин и Вашингтон и китайската страна не иска да се намесва в нея или да я премахне.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят