Тръмп с нови търговски заплахи срещу партньорите си

Поиска сваляне на тарифите срещу САЩ, планират се и забрани за китайските инвестиции в американски технологични фирми

Тръмп с нови търговски заплахи срещу партньорите си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи нови заплахи срещу американските търговски партньори в Туитър, призовавайки ги да премахнат търговските бариери и тарифи, или в противен случай ще трябва да се справят с последствията, предадоха световните агенции. На този фон финансовото министерство на САЩ подготвя правила, които да спрат фирми с поне 25 процента китайска собственост да купуват американски компании в "индустриално значими" технологични области, предаде Ройтерс, цитирайки "Уолстрийт джърнъл".

Тези действия се считат за разгаряне на търговската война, започнала с въвеждането от 1 юни на 25 процента мито от САЩ за вноса на стомана и 10 процента – за алуминия. Миналата седмица контрамерки предприеха Европейския съюз в въвеждането на налози за редица американски стоки. Същото направи и Турция, а Индия вдигна съществуващите мита за някои продукти от САЩ.

Резултатът е спад на индексите на световните борси.  

"Съединените щати настояват всички държави, които са поставили изкуствени търговски бариери и митнически тарифи върху стоки, влизащи в техните страни, да премахнат тези бариери и тарифи, или ще бъдат изправени пред повече от реципрочни мерки от САЩ. Търговията трябва да бъде справедлива и повече няма да бъде еднопосочна улица!", написа Тръмп в Туитър в неделя.

Той вече предупреди Китай, че САЩ ще обмислят допълнителни мита върху вноса на китайски стоки, ако Пекин въведе собствени ответни тарифи за американския износ.

"Уолстрийт джърнъл" на свой ред съобщава, че Доналд Тръмп планира да увеличи търговското напрежение с Китай, като ограничи много китайски компании да инвестират в американски технологични фирми и като блокира износа на допълнителни технологии за Пекин. Според източници на финансовото издание, двете инициативи са планирани да бъдат обявени до края на седмицата и имат за цел да предотвратят напредъка на Пекин по отношение на плановете, очертани в доклада "Произведено в Китай 2025" за превръщането на Китай в световен лидер в 10 области на технологиите, включително космически, биотехнологични и технологии, свързани с електрическите превозни средства.

Това предполага, че неделното послание чрез Туитър може би означава, че САЩ ще заемат подобна позиция и спрямо Европейският съюз, който от 22 юни въведе мита от 25% върху вноса на американски стоки за 2,8 млрд. евро като ответна мярка на наложените от администрацията на Тръмп тарифи върху вноса в Съединените щати на стомана и алуминий от ЕС.

Още в петък Тръмп заплаши в отговор да обложи с 20% вноса на европейски автомобили.

В събота Европейската комисар Юрки Катайнен пък заяви пред френския вестник "Льо Монд", че "ако САЩ решат да вдигнат своите тарифи за внос, няма да имаме друг избор и ще трябва отново да реагираме". "Ние не искаме да се борим публично по въпросите за търговията чрез Туитър. Трябва да сложим край на ескалацията", отбеляза Катайнен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес