Тръмп съди Калифорния заради законово задължение да разкрие доходите си

Тръмп съди Калифорния заради законово задължение да разкрие доходите си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и Републиканската партия съдят щата Калифорния заради нов закон за разкриване на данъците. Приетият наскоро текст изисква всеки кандидат-президент, който иска да участва на предварителните избори в Калифорния, да публикува данъчните си декларации, предаде Би Би Си.

Губернаторът на щата Гавин Нюсъм, който е от Демократическата партия, подписа закона миналата седмица и той влезе в сила. Калифорния е първият щат, който въвежда подобен закон.

Администрацията на Тръмп твърди, че законът е противоконституционен, тъй като залага изисквания към кандидат-президентите, надхвърлящи фиксираните в конституцията на САЩ.

Освен това калифорнийският закон засяга само провежданите в щата предварителни партийни избори, но не и същинския вот за президент на федерално равнище.

Искът за признаване на закона за неконституционен е подаден от личните адвокати на Тръмп в съда в Сакраменто. Сходен иск бе подаден и от името на Републиканската партия.

Отказът на Доналд Тръмп да публикува данъчните си декларации при предишната предизборна кампания предизвиква горещи дебати в САЩ, като се стигна дори дотам финансовият министър Стивън Мнучин да брани декларациите му с административни мерки. Разкриването на финансовото състояние на кандидатите е дългогодишна традиция в страната, но не е законово изискване.

Тръмп стана първият кандидат на една от двете големи партии, който не разкрива данъчните си декларации, откакто това беше направено от Джералд Форд през 1976 година.

Републиканската партия нарече новия закон "очевидна политическа атака срещу действащия президент на САЩ". Според съпартийците на Тръмп, това правило "директно възпрепятства г-н Тръмп да се бори за партийната номинация."

По конституция, има само три изисквания пред гражданин, който иска да се кандидатира за президент на САЩ: да е роден в страната, да има навършени 35 години и да е живял в САЩ 14 години.

По-рано и други щати, намиращи се под контрола на демократите, се опитваха да прокарат подобни на калифорнийския закон, не успяха.

Калифорния е най-гъсто населеният американски щат, важен и за двете водещи партии в САЩ. Калифорния дава 14% от делегатите на конференцията на републиканците, които избират кандидат-президента на партията. Приемането на закона означава, че Тръмп, който вече обяви намерението си да се кандидатира за нов мандат през 2020 г., ще е длъжен да публикува данъчната си декларация или шансовете му за победа силно ще спаднат.

Ако това се случи, оповестяването на данъчната му декларация ще е политическа победа на опонентите му: демократите не за първи път настояват Тръмп да покаже пред американците какви данъци е платил, а той не за първа година отказва.

Противниците му обясняват тази негова съпротива по различни начини. Според една от версиите той съвсем не е толкова богат, както изглежда и не иска народът да разбере това.

Друга версия гласи, че президентът както и преди продължава да се облагодетелства от редица търговски компании, което създава конфликт на интереси.

Щатът Калифорния към момента води около 40 дела срещу президента по различни въпроси като екологични регулации и правила за имиграция.

Споделяне

Още от Свят