Тръмп сам решил да уволни директора на ФБР, защото е "фукльо"

Президентът предупреди Коми да не прави разкрития пред медиите

Тръмп сам решил да уволни директора на ФБР, защото е "фукльо"
Президентът Доналд Тръмп заяви, че сам е взел решението да уволни директора на ФБР Джеймс Коми преди да получи препоръка за това от министъра на правосъдието Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенстайн.
 
"Щях да го уволня независимо от препоръките. Той е фукльо и самохвалко", каза президентът в интервю за Ен Би Си и добави, че във ФБР царяла бъркотия.
 
Служители в Белия дом казаха по-рано тази седмица, че Тръмп е поискал мнението на Сешънс и Розенстайн за Коми и го е уволнил по тяхна препоръка, отбелязва АП.
 
По-късно в петък Тръмп предупреди Коми да не прави разкрития пред медиите.
 
"Добре е Джеймс Коми да се надява, че не съществуват записи на нашите разговори, преди да започне да прави разкрития пред печата", написа Тръмп в Туитър. 
 
Изненадващото решение на Тръмп да освободи шефа на ФБР в разгара на разследването за руската намеса в изборите в САЩ доведе до серия критики към него и подозрения, че се опитва да покрие аферата. 
 
"Знам, че не съм разследван за таен сговор с Русия. Лично аз не съм. Аз не говоря за кампании или за други неща. Аз не съм разследван", каза Тръмп в интервю за Ен Би Си. 
 
Той попитал за това Коми веднъж на вечеря и два пъти в телефонен разговор и директорът на ФБР и трите пъти му отговорил: "Не сте разследван".
 
Уволненият директор на ФБР ръководеше разследването по подозренията за намеса на Русия в изборния процес в САЩ през 2016 г. и за възможен сговор на членове на предизборната кампания на Тръмп с Москва.
 
Двама членове на сенатската комисия по разузнаването заявиха, че ще продължат възможно най-агресивно конгресното разследване на подозренията за руска намеса в изборния процес в САЩ въпреки усложненията, възникнали от уволнението на шефа на ФБР. 
 
Председателят на комисията, републиканецът Ричард Бър, и сенаторът демократ Марк Уорнър казаха това пред журналисти след среща със заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн, посочва Ройтерс. 
 
Тръмп отказа планирана визита в централата на ФБР 
 
На този фон Тръмп няма да посети централата на ФБР, както бе планирано, след като представители на службата казаха на Белия дом, че той няма да бъде топло посрещнат заради уволнението на Коми във вторник, съобщи телевизия Ем Ес Ен Би Си.
 
Вчера говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс каза за Си Би Ес, че Тръмп "съвсем вероятно" ще посети централата на ФБР във Вашингтон, за да повдигне духа на служителите на ведомството.
 
Тръмп обаче впоследствие бил уведомен, че след решението му да уволни Коми служителите на ФБР едва ли ще се зарадват да го видят.
 
Телевизията отбелязва, че много служители на ФБР са гласували за Тръмп на президентските избори миналата година, обаче са разочаровани от уволняването на Коми. "Много хора във ФБР са лоялни към Коми", каза източник на Ем Ес Ен Би Си от службата.
 
"Те може да са съгласни или несъгласни с начина, по който той (Коми) действаше по въпроса с електронната поща (на Хилари Клинтън), но те го уважаваха и обичаха. Тръмп не го чака топъл прием в централата", добави източникът.
 
Повечето американци не приемат уволнението на Коми 
 
Мнозинството американци не смятат за подходящо решението на президента на САЩ  да уволни Джеймс Коми, сочат данните от допитване на телевизия Ен Би Си и фирмата Сървей Мънки.
 
Според 54 процента от анкетираните решението на Тръмп да уволни Коми е било неправилно, а 34 процента са на обратното мнение. Освен това 55 процента от запитаните заявяват, че този ход на Тръмп подкопава доверието им, че разследването за предполагаеми връзки на хора от предизборния му екип с Русия ще се извърши по правилата. На противното мнение са 36 процента от анкетираните.
 
По въпроса за вероятните причини за уволняването на шефа на ФБР 46 процента от запитаните казват, че то е свързано с воденето на разследването за Русия, а официалното обяснение на Белия дом не отговоря на действителността.
 
24 процента от анкетираните смятат, че причина за уволнението е неправилното водене на разследването на служебната електронна поща на съперничката на Тръмп за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън. 22 процента са на мнение, че причината е друга.
 
Анкетирани са 3746 души от 10 до 11 май.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят