Тръмп "със смирение": След Клинтън - смърт, разруха, тероризъм и слабост

Кандидатът на републиканците готви негативна кампания - прие официално номинацията и обеща за една нощ да реши проблемите

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп заяви, че приема със смирение и благодарност да бъде кандидат на Републиканската партия за президент САЩ на изборите през ноември.
 
"Нашата партия ще се върне в Белия дом, нашата страна ще си възвърне сигурността, благоденствието и мира. Ние ще бъдем страна на щедростта и топлотата, но ще бъдем също така страна, в която цари общественият ред", допълни милиардерът републиканец в речта си пред партийния конгрес в Кливланд.
 
Тръмп обвини противника си от Демократическата партия Хилари Клинтън, че наследството ѝ като държавен секретар от първия мандат на президента Барак Обама се изразява в "смърт, разруха, тероризъм и слабост".
 
Той каза, че сигурността в САЩ е намаляла, а светът е станал по-нестабилен, откакто Клинтън е оглавила Държавния департамент, а думите му бяха посрещнати с бурни овации в залата и скандирания "Тя е за затвора!".  
 
"Наследството на Хилари Клинтън не бива да бъде наследството на Америка. Проблемите, пред които сме изправени сега - бедност и насилие у дома, война и разрушение в чужбина - ще продължат, ако продължаваме да разчитаме на същите политици, които ги създадоха", каза Тръмп.
 
"Докато сме ръководени от политици, които не поставят Америка на първо място, то можем да сме сигурни, че другите страни няма да се отнасят към Америка с респект", каза Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.
 

Стратегията на Тръмп за Ръждивия пояс - добра стартова позиция за един неконвенционален кандидат?

Доналд Тръмп е неконвенционален републиканец и неговите привърженици смятат, че привлекателността му за избирателите от работническата класа може да открие нови възможности пред партията на изборите през ноември, отбелязва в анализ в петък агенция ДПА.

Доналд Тръмп изгради кампанията си върху подкрепата на белите избиратели от работническата класа и се надява, че популярността му сред тази социална група ще му спечели президентския пост на изборите през ноември.

Неговата позиция срещу търговските споразумения и обещанията му да върне работните места обратно в САЩ изглежда са специално насочени към региона, простиращ се от западната част на щата Ню Йорк през Мичиган и покрай Великите езера, където работните места в промишлеността намаляват през последните десетилетия.

Републиканците на конгреса на десноцентристката партия в Кливланд, Охайо, който също е част от т. нар. Ръждив пояс, смятат, че Тръмп притежава онова, което е необходимо за успеха в този регион.

Още

 
 
"Какво получихме след четирите години на Хилари? "Ислямска държава" се разпростря в региона и по целия свят. Либия е в руини, а нашият посланик и неговият персонал бяха оставени да умрат безпомощно като жертви на свирепи убийци. Египет бе тикнат в лапите на радикалните "Мюсюлмански братя", което принуди армията да се намеси, за да си върне контрола. Ирак е в хаос. Иран е на път да се сдобие с ядрено оръжие. Сирия е обхваната от гражданска война и бежанска криза, която застрашава Запада", каза още Тръмп.
 
"След 15 години войни в Близкия изток, след похарчени трилиони долари и изгубени хиляди животи, ситуацията е по-лоша отвсякога", заяви милиардерът.
 
Той обвини Клинтън, че е марионетка на големия бизнес и крупните дарители, които искат да запазят сегашната политическа система. 
 
"Посланието на Клинтън е, че нещата никога няма да се променят. Моето послание е, че нещата трябва да се променят и това трябва да стане сега", каза републиканският кандидат.
 
"Никой не познава системата по-добре от мен"
 
Тръмп отново повтори своите спорни предложения от предизборната кампания за изграждане на стена по цялата граница между Съединените щати и Мексико и за прекратяване на имиграцията от страни, "компрометирани от тероризма". Той обаче направи компромисен реверанс към по-широк кръг от американски избиратели, като обеща да защитава гейовете и лесбийките от насилие и дискриминация. Тръмп се зарече също да направи необходимото, за да могат младите хора от градовете с предимно чернокожо население "да имат същата възможност да реализират мечтите си, както всяко друго дете в Америка".
 
"Никой не познава системата по-добре от мене. Затова аз съм човекът, който може да я оправи", подчерта претендентът.
 
Преди него дъщеря му Иванка, която е силно ангажирана в неговата кампания, изложи предложение нова политика по грижите за децата, което досега не беше споменавано. "Ние ще положим усилия високото качество на детските грижи да стане достъпно за всички", каза тя.
 
34-годишната Иванка се превърна в една от звездите на конгреса и бе посрещната възторжено, като мнозина делегати видяха в нея подходяща за бъдещ президент политическа фигура.
 
Тръмп заяви в речта си, че ще ревизира данъчните и енергийните закони, за да премахне регулациите и да намали данъците, но си спести подробностите. Обеща също да не подписва "лоши" търговски споразумения.
 
Той не повтори твърденията, които направи в интервюто си за "Ню Йорк таймс", че САЩ могат да се откажат от военните ангажименти спрямо съюзниците в НАТО, ако бъде избран. АП припомня, че тези негови думи предизвикаха светкавична негативна реакция от други водещи републиканци и от редица световни лидери.
 
Тръмп плаши със страх и зло, влиза в образа на месия 
 
Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че в най-важната реч в живота си Тръмп навя страх, плашейки с хаос, и обеща едва ли не, че за една нощ може да реши проблемите, заставайки в почти месианска поза на човек, готов да спаси страната от злини, като градската престъпност, нелегалната имиграция и глобалния тероризъм. 
 
След 40 г. като публична личност снощи той реши да не представя себе си пред Америка с умилителни разкази за своето формиране като личност, за трудните уроци, които е извлякъл от бурната си кариера или за терзанията си. Ако бе постъпил така, имаше най-добрия шанс да избяга от собствената си карикатура. Но той не го направи, отбелязва вестникът. Пред един електорат, обезпокоен от неговите маниери, от съмнения за честността и характера му, Тръмп не направи никакви признания, не посочи никакви аргументи, които да опровергаят този негов образ, не даде никакви обяснения.
 
 
Това бе реч, която може би ще бъде запомнена в крайна сметка както с това, което липсваше в нея, така и с посланията, които премълчаното от него внушават: той е доволен от сърдитите протестни избиратели, които е успял да спечели и които бурно го акламираха на конгреса в Кливлънд, и няма никакво желание да ухажва онези, които не е спечелил, отбелязва "Ню Йорк таймс".
 
Тръмп не каза нищо за качествата и опита си, които ще му помогнат да застане начело на най-мощната икономика и най-силната армия в света. Той просто се представи като преуспял човек, който знае как може да подобри всичко, отбелязва вестникът и добавя, че всички спийчрайтъри (писачи на речи - бел.ред.) в големите партии са били шашнати от този негов подход в тази толкова важна реч. "Това бе една пропусната възможност", подчертава "Ню Йорк таймс", цитирайки Мат Лейтимър, писал речите на Джордж Буш-младши. 
 
Oчертава се негативна кампания 
 
Британското издание "Гардиън" коментира, че вече знаем как Доналд Тръмп ще подходи към Хилари Клинтън наесен - като я обрисува като престъпница, която трябва да отиде в затвора, а не в Белия дом.
 
Тръмп вече даде сигнал за това с етикета, който обича да лепи на опонентката си от Демократическата партия: Мошеничката Хилари. Обаче конгресът на Републиканската партия в Кливланд, който във вторник официално номинира Тръмп за кандидат-президент, придаде цвят и форма на тази стратегия. Сега знаем как тя ще изглежда и ще звучи.
 
Всеки следващ говорител от трибуната наблягаше на едни и същи теми: че Клинтън е лъжкиня, която смята, че е над закона, че е корумпирана, че е опетнена от поредица скандали в последните 25 години. Във вторник вечерта губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи използва присъствието си на подиума, за да се прави на прокурор, искайки от публиката в залата и телевизионните зрители да бъдат съдебни заседатели и да произнесат присъда над Хилари Клинтън, докато излагаше аргументите си срещу нея.
 
Едва бе започнал, когато тълпата пред него заскандира: "Хвърлете я зад решетките!" Кристи се усмихна благосклонно преди да обещае: "Добре, и дотам ще стигнем."
 
Този момент бе показателен, защото потвърди, че при тази линия на атака Републиканската партия и предизборният екип на Тръмп колкото следват, толкова и водят. Активистите на десницата повтарят същото от месеци, а някои от тях от години. В понеделник на митинг в парк в Кливланд, организиран от отдавнашния привърженик на Тръмп Роджър Стоун и автора на теории на конспирацията Алекс Джоунс, се виждаха навсякъде плакати с призива "Хилари за затвора" (по аналогия с "Хилари за президент") заедно с афиши, показващи кандидатката на демократите в стила на Дивия запад "Издирва се". Из града се виждат и портрети на Клинтън зад решетки в оранжев гащеризон.
 
Кристи се опита да вдъхне съдържание на тези лозунги и ключови фрази. Аргументацията му до голяма степен бе свързана с политически решения, които е вземала Хилари Клинтън, особено като държавен секретар. Сега обаче тези решения - като договарянето на ядрено споразумение с Иран или затоплянето на отношенията с Куба - бяха представени като престъпления. И докато описваше всеки елемент - Либия, Сирия, Китай - той приканваше делегатите да изкажат на висок глас присъдата си. Няма значение, че някои от обвиненията бяха странни, включително твърдението, че Клинтън била защитник на "Боко харам" - залата отговаряше шумно и в хор: "Виновна!"
 
Старите любими хитове естествено също бяха споменати. Хилари, каза Кристи, който след като беше пренебрегнат за вицепрезидент се надява да е главен прокурор в правителство на Тръмп, е излъгала за смъртта на четирима американски дипломати в Бенгази, смърт, за която според предишни оратори в Кливланд Клинтън носи пряка вина. Тя също така е лъгала за използването на частния си имейл сървър и изказванията ѝ по този въпрос неотдавна бяха сметнати за неверни от директора на ФБР, напомни Кристи на публиката.
 
Публиката, разбира се, прие всичко с охота. Защото това е единственото нещо, по което всички републиканци, и подкрепилите Тръмп и обявилите се против него, са на едно мнение: че Хилари Клинтън е толкова корумпирана, че не бива да се допусне тя да стане президент. Всъщност от разговорите ми с делегати, които преди бяха враждебно настроени към Тръмп, стана ясно, че именно това им дава възможност да застанат зад партийната номинация: вярата им, че в морално отношение Клинтън е още по-тежък случай.
 
От стратегическа гледна точка може да се разбере логиката на лагера на Тръмп. Допитванията са стряскащо неприятни за Клинтън по този показател, като 67 процента от американците смятат, че тя не е почтена и не заслужава доверие. Има смисъл републиканците да експлоатират тази слабост.
 
Има обаче и по-обща причина. Екипът на Тръмп явно е стигнал до извода, че не може да направи кой знае какво за шеметно високите равнища на неодобрение към техния човек. (Например 62 процента от американците го смятат за непочтен, а другите му показатели са още по лоши). Така че ако не могат да го издигнат, по-добре да принизят Клинтън.
 
Резултатът ще бъде неспирно негативна кампания отсега до ноември, в всеки от кандидатите ще описва другия като по-голямото зло. А ако говоренето за зло вместо просто за престъпно изглежда прекалено, вижте заключителната реч във вторник от един от бившите съперници на Тръмп за номинацията - Бен Карсън. Той намекна, че Хилари Клинтън е поклонник на някогашния радикал Сол Алински, който някога възхвалявал. . . Луцифер. Да: Хилари Клинтън е само едно стъпало по-ниско от Сатаната. Ако републиканците казват това за демократическия си опонент през юли, представете си какво ще говорят през ноември
Споделяне

Още по темата

Още от Свят