Тръмп: САЩ са в "нова ера на съревнование"

Кремъл: Новата стратегия за национална сигурност на САЩ има имперски характер

Президентът Тръмп представя новата стратегия.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са "в нова ера на съревнование" на световната сцена. Той направи това при представянето на стратегията за национална сигурност на неговото правителство, подчинена на доктрината "Америка на първо място".

"С тази стратегия искаме велико възраждане на Америка, възраждане на доверието, както и възраждане на патриотизма, благоденствието и гордостта", каза Тръмп във Вашингтон при представянето от правителството му на 68-страничния документ, излагащ визията на управляващите по въпросите на сигурността.

В документа се споменават Китай и Русия като предизвикателства пред американското могъщество, влияние и интереси, въпреки че Тръмп потърси тяхната помощ за Северна Корея и Иран.

Той обяви, че САЩ "отново ще се съревновават" и изреди постигнатото според него през 11-те месеца на управлението му при преследването на американските интереси за сметка на международни споразумения като Парижкото за климата и Транстихоокеанското за търговията, отбелязва ДПА.


В документа се набляга и на ангажимента на САЩ да попречат на Северна Корея да разработва ядрено оръжие, както и на безпокойството на Тръмп от споразумението за иранската ядрена програма, като се иска подобряване на противоракетната отбрана.

В стратегията са изложени четири основни стълба на националната сигурност: защита на САЩ от заплахи като тероризъм, наркотрафик и ракетни заплахи; засилване на американското благоденствие; запазване на мира чрез сила, изискваща съчетание от конвенционална военна мощ, киберотбрана и дипломация; и разширяване на американското влияние чрез поощряване на демокрацията и развитието.

Тръмп нарече Русия и Китай конкурентни сили, които "се стремят да оспорят американските ценности" и изтъкна още сред предизвикателствата пред САЩ терористичните режими, терористичните и траснационалните престъпни организации.

В стратегията Китай и Русия са определени като "ревизионистични сили" и се посочва, че те "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят света по начин, коренно противоположен на американските интереси и ценности".

"Китай, Русия и други играчи от държавен и недържавен тип признават, че в представата на САЩ за света той често пъти се дели на две - държави с които са в мир и такива, с които са във война - при положение че светът всъщност е сцена на непрекъснато съревнование", се казва още в стратегията. "Нашите противници няма да се борят с нас по нашите правила. Ще повишим конкурентноспособността си, за да посрещнем предизвикателството, за да защитим американските интереси и за да издигнем своите ценности".

Документът, но не и речта на Тръмп, навежда на заключението, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., констатация, която американският президент не приема с охота, отбелязва ДПА.

"Днес играчи като Русия използват информационни средства в опит да подронят легитимността на демокрациите", се казва в него, като се посочва, че САЩ трябва да повишат готовността си за подобни заплахи.

Тръмп отбеляза, че Вашингтон ще работи заедно с Москва и Пекин, когато това обслужва американските интереси, като спомена как САЩ са предоставили на Москва разузнавателни сведения, предотвратили терористична атака в края на миналата седмица и, по думите му, гибелна на хиляди хора.

В документа, в който обикновено американските президенти излагат своите приоритети за националната сигурност, е премахнат фокусът върху климатичните промени като заплаха за сигурността, поставен при предишния президент Барак Обама. Сега това се заменя от поставяния отдавна от Тръмп въпрос за сигурността на границите и стопанското благополучие.

"Не можем да гарантираме сигурността на страната си, ако не гарантираме сигурността на границите си", каза американският президент, вмъквайки отдавнашния си призив за стена по границата с Мексико, както и за промени в имиграционната политика на САЩ в документ, чийто фокус традиционно е върху отбраната и външната политика.

Тръмп също така обяви икономическата сигурност за част от националната сигурност и за "напълно необходима за американското могъщество и влияние в чужбина".

Министерството на вътрешната сигурност започна да планира изграждането на стена по границата с Мексико, но Конгресът все още не е одобрил разходите за построяването на по-голямата част от нея. Съоръжението беше сред основните предизборни обещания на Тръмп за намаляване на незаконната имиграция и контрабандата.

Икономическата му програма включва намаляване на данъците, дерегулации и отмяна или предоговаряне на съществуващи търговски споразумения.

 

Конфронтационната търговска политика на Тръмп е срещу собствените му цели“

Американските вестници подчертават, че Тръмп, за разлика от своите предшественици, е предпочел не само да изпрати в Конгреса документа, излагащ възгледите на администрацията по въпроса (което е негово задължение), а и да ги представи и обоснове лично с патетична реч във Вашингтон.

Според "Ню Йорк таймс" това е била реч в стила на предизборна кампания, в която президентът изложи мнението си, че досега САЩ са били лъгани и "употребявани" по света, а интересите на техните граждани вътре в страната не са били добре защитени. Тръмп обвини администрациите на предишните американски президенти, че са сключвали неудачни търговски сделки, защото не са знаели как да преговарят, отбелязва "Ню Йорк таймс".

 

Вестникът коментира, че много от тактиките, които президентът на САЩ проповядва, могат да се окажат вредни за американската икономика.

"Ню Йорк таймс" цитира бившия виден американски дипломат, а днес професор в Харвардския университет, Никълъс Бърнс, който казва по този повод, че по принцип връзката между икономическа и политическа мощ е вярна, но конфронтационната търговска политика на Тръмп действа срещу собствените му цели.

"Страна, която не защитава собствения си просперитет у дома, не може да защитава интересите си зад граница. Страна, която не е подготвена да спечели война, е страна, която не може да предотврати война. Страна, която не се гордее с историята си, не може да бъде уверена в бъдещето си. И най-после, страна, която не е твърда в ценностите си, не може да събере воля да ги защитава", подчерта Тръмп, цитиран от "Ню Йорк таймс".

На това Бърнс отговаря, че в документа, представен от президента, не се казва нищо за това, че САЩ трябва да защитават демокрацията и човешките свободи, които повечето американски президенти смятаха за нещо много важно. А това разклаща тези незаменими устои на американската мощ, подчертава експертът.

Според "Вашингтон пост" вместо да обясни същността на заплахите, Тръмп е произнесъл една кампанийна реч с познати призиви за изграждане на стена по южната граница с Мексико и със самохвалства за спада на безработицата и за предстоящото намаляване на данъците.

Разминаването между президентската реч и анализа в документите на неговата администрация разкрива сложното предизвикателство, пред което са изправени неговите съветници по националната сигурност, докато се опитват да очертаят интелектуална рамка, която да включва непредсказуемата външна политика на Тръмп, водена от вътрешнополитически съображения, и туитърски подход, посочва американският всекидневник.

Пред същото объркване се изправят и чуждите правителства, опитващи се да разгадаят конфликтните сигнали, идващи от Белия дом, добавя "Вашингтон пост".


Слагайки Китай и Русия в един кюп като на-големите заплахи за САЩ, той прави подарък за хардлайнерите в Пекин и Москва, които биха желали да поставят американско-китайските отношения в познатите "идеологически рамки", отбелязва експертът Райън Хас от Института "Брукингс", цитиран от британския "Файненшъл таймс".

 

Кремъл: Новата стратегия за национална сигурност на САЩ има имперски характер

Новата стратегия за национална сигурност на САЩ има имперски характер и издава упорито нежелание за отказ от еднополюсния свят. Това заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той подчерта пред журналисти, че Русия не може да се съгласи с изразеното в документа отношение към нея като към заплаха за сигурността на Съединените щати.

Същевременно стратегията съдържа и "скромни позитивни моменти, по-специално готовност към сътрудничество с Русия в областите, отговарящи на американския интерес", отбеляза говорителят на Кремъл.

САЩ съзряха в Русия заплаха, но не и противник в бъдеща война

Политологът Сергей Ознобишчев смята, че не се развива конфронтация, наподобяваща Студената война. Независимо от текста на стратегията Съединените щати все пак не виждат противник в Русия - "Вашингтон не взема за предпоставка бъдеща война между Русия и САЩ".

"Засега жителите на Русия няма защо да тичат към най-близкия бункер - казва пред "Комерсант" американският аналитик Сам Потоликио. - В историята на САЩ още не е имало президент, който дотолкова да не може да осъществява политиката, която си е набелязал."

Новият документ сочи, че Вашингтон иска да възроди "американската хегемония" и да изгради еднополюсен свят, коментира председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума, долната камара на руския парламент, Леонид Слуцки. Вашингтон продължава курса на администрацията на бившия президент Барак Обама и демонизира образа на Русия, добавя той.

Говорител на Белия дом съобщи по-рано, че стратегията за национална сигурност не предвижда да бъдат натрапвани на света американските представи за демокрация или за начин на живот, посочва "Известия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?