Тръмп: САЩ ще подкрепят саудитците, дори и престолонаследникът да е знаел за убийството на Хашоги

Доналд Тръмп и крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд по време на посещението на американския президент в Саудитска Арабия през май миналата година.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ възнамеряват да останат "непоклатим партньор" на Саудитска Арабия, дори ако се окаже, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е бил в течение на плана за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

В изявление, разпространено от Белия дом, Тръмп посочи, че не възнамерява да прекратява военните договори с Рияд, отбелязвайки, че "би било глупаво да се спрат тези договори - от това най-много биха спечелили Русия и Китай".

Президентът каза, че американските разузнавателни агенции все още проучват свидетелствата от убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, както и кой е планирал убийството.

"Нашите разузнавателни служби продължават да правят оценка на цялата информация, но е напълно възможно престолонаследникът да е знаел за това трагично събитие - може да е знаел, а може и да не е!", каза Тръмп.

По-рано бе съобщено, че в брифинги на закрити врата в Конгреса ЦРУ е заявило, че убийството на Хашоги е станало по заповед на саудитския принц престолонаследник, отбелязва Ройтерс.

Той освен това заяви, че ако САЩ вземат твърди мерки срещу Саудитска Арабия заради убийството на Хашоги, това би довело до рязък скок в цените на петрола, което може да е пагубно за световната икономика.

"Ако развалим отношенията си със Саудитска Арабия, мисля, че цените на петрола ще скочат до небето. Аз задържам тези цени, те (саудитците) ми помагат да ги задържам. Сега имаме ниски цени на петрола и искам те да са още по-ниски. Ако искате цените на петрола да се повишат до 150 долара за барел - Русия впрочем много би се зарадвала на това - единственото, което ви трябва, е да си развалим отношенията със Саудитска Арабия", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом.

"Нямам намерение да разрушавам световната икономика, нямам намерение да разрушавам икономиката на нашата страна с безразсъдни действия към Саудитска Арабия", добави той.

Съпротива в Конгреса

Междувременно двама високопоставени американски сенатори поискаха президентът да обяви официално дали саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на Хашоги, предаде ДПА. Това са сенаторът републиканец Боб Коркър и колегата му демократ Боб Менендес, които са двамата водещи членове на сенатската комисия за външните работи.

Съгласно закона "Магнитски" президентът е длъжен да определи официално дали чуждестранно лице е отговорно за убийство без съд и присъда, ако двамата водещи сенатори от комисията за външни работи поискат това, отбелязва ДПА.

Сенаторите заявиха, че очакват отговор в срок от 120 дни.

Конгресменът демократ Адам Шиф, който ще оглави комисията за разузнаването на Камарата на представителите от януари, поиска незабавно прекратяване на подкрепата на САЩ за саудитските военни операции в Йемен, замразяване на продажбите на оръжие за Рияд и заяви, че САЩ трябва да намалят зависимостта си от кралството по други въпроси в региона, предаде Ройтерс.

Сенаторът демократ Марк Уорнър, който е заместник-председател на комисията за разузнаването, разкритикува президента Тръмп за поведението му в аферата Хашоги.

"Провалът на президента да потърси същинска отговорност от Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Хашоги е пореден пример как тази администрация в Белия дом се е оттеглила от американското водачество по въпроси като човешките права и защитата на свободата на медиите", заяви Уорнър.

Сенаторката демократ Даян Файнстайн заяви, че няма да подкрепи бъдеща подкрепа или продажби на оръжие от САЩ на Саудитска Арабия. Тя каза, че е шокирана от отказа на Тръмп да санкционира Мохамед бин Салман за "предумишленото убийство" на постоянно пребиваващия в САЩ Хашоги.

Сенаторът демократ Рон Уайдън пък заяви, че ако директорът на ЦРУ и директорът на националното разузнаване не обявят публично оценката си за убийството на Хашоги, той ще внесе нормативен акт следващата седмица, който да ги задължи да го направят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?