Тръмп: Сделката за Брекзит ще ни попречи да сключим търговско споразумение с Лондон

Фараж предложи на Борис Джонсън общо явяване на изборите

Доналд Тръмп и Найджъл Фараж

Според президента Доналд Тръмп САЩ може и да не успеят да сключат търговско споразумение с Великобритания след Брекзит заради условията по нейното споразумение с ЕС.

Тезата си американският президент развия в интервю за британското радио Ел Би Си, където като радиоводещ се изявява лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж.

"Има някои аспекти на споразумението (за Брекзит с ЕС), при които не можем да търгуваме, не можем да сключим сделка с Великобритания", каза Тръмп.

В същото време той отбеляза, че има потенциал стокообменът между Великобритания и САЩ да нарасне четири-пет пъти спрямо сегашния.

По-късно канцеларията на британския премиер Борис Джонсън се обяви в защита на сключената сделка за Брекзит.

Говорител на Даунинг стрийт репликира Тръмп, че споразумението за излизане от ЕС, договорено от Джонсън, ще позволи на Лондон да сключи "търговски споразумения, изгодни за цялото Обединено кралство, навсякъде по света".

Тръмп: Корбин е вреден

В своето радиоинтервю Тръмп каза още, че лидерът на британските опозиционни лейбъристи Джереми Корбин ще е вреден за Великобритания, ако стане премиер след предсрочните избори на 12 декември, предаде Ройтерс.

"Корбин ще е толкова вреден за вашата страна, ще ви насочи по толкова вредни пътища", заяви той.

Корбин реагира в Туитър, че Тръмп се опитва да се намеси в парламентарните избори във Великобритания и да помогне на приятеля си, премиера консерватор Борис Джонсън, да ги спечели.

В интервюто с Фараж Тръмп похвали Джонсън за усилията му да постигне Брекзит.

"Да, разговаряли сме и той знае колко са трудни нещата, той е в много трудна позиция. Мисля, че той е готов да направи това, което никой друг не би направил. Той е страхотен човек и мисля, че е точно необходимият човек за сегашните времена. Знам, че вие (Фараж) и той в крайна сметка ще направите нещо чудесно. Ако се обедините, няма да могат да ви спрат", каза Тръмп.

Фараж предложи на торите общо явяване на изборите

По-късно Найджъл Фараж призова Борис Джонсън да се откаже "лошата сделка" за Брюксел и торите да се явят на изборите заедно с неговата Партия на Брекзита

Той даде на Джонсън срок да изпълни исканията му до 14 ноември. Ако правителството не се съгласи, тогава ПБ ще бъде единствената партия на тези избори, която в действителност представлява Брекзит", каза Фараж пред репортери в Лондон. Той се закани, че в такъв случай партията му "ще се бори за всяко място в Англия, Шотландия и Уелс" и е готова за това.

По думите на Найджъл Фараж нито една политическа сила, включително неговата, няма монопол върху Брекзит, а предлаганият алианс ще спечели мнозинство в парламента на партиите против оставането в ЕС.

Управляващите консерватори предупредиха, че гласуването за ПБ може да изведе на власт лейбъристите на Джереми Корбин и да осуети излизането от ЕС.

"Вотът за Фараж е риск Джереми Корбин да влезе през задната врата на Даунинг стрийт 10", заяви в електронно писмо председателят на Консервативната партия Джеймс Клевърли.

По думите му такова гласуване няма да осигури Брекзит, а ще доведе до нов неработещ парламент.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят