Тръмп се извини на Кавано от името на нацията

Доналд Тръмп и Брет Кавано

Съдията от Върховния съд на САЩ Брет Кавано положи клетва на церемония за медиите в Белия дом, но не преди президентът Доналд Тръмп да порицае отново противниците му, които не искаха той да встъпи в длъжност, съобщи Асошиейтед прес.

Церемонията можеше да бъде обединяващ момент за страната, но вместо това Тръмп я използва, за да порицае водената срещу Кавано кампания, целяща според него личното му унищожаване и базирана на измами.

"От името на нашата нация искам да се извиня на Брет и на цялото семейство Кавано за ужасната болка и страдание, които бяхте принудени да изтърпите", заяви Тръмп, визирайки тежката политическа борба около номинацията му, след като съдията беше обвинен в сексуални посегателства.

"Вие, сър, бяхте признат за невинен след историческо изпитание", заяви Тръмп.

Кавано стана официално член на Върховния съд на САЩ в събота. Днес ще бъде първото му заседание. Самият той увери, че борбата около номинацията му не го е променила и че не таи злоба.

Върховният съд "не е поддръжник на политически институции", подчерта той и увери, че след края на кампанията около назначението си ще се фокусира върху задълженията си като съдия.

Съдия Брет Кавано от своя страна каза, че Върховният съд "не е партийна или политическа институция", и обеща винаги да бъде "отборен играч в един тим от девет души", предаде Асошиейтед прес.

Гласуването в Сената за утвърждаването на номинацията му бе предшествано от ожесточени междупартийни сблъсъци, които ескалираха, след като се появиха обвинения срещу него в сексуални посегателства.
Кавано призна, че процесът по утвърждаването му е бил "полемичен и емоционален", но увери, че не таи лоши чувства.

Той обърна внимание, че и четиримата административни служители, които ще работят за него във Върховния съд, са жени.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?