Тръмп се кани да ограничи още мерките за защита на околната среда

Тръмп се кани да ограничи още мерките за защита на околната среда

Доналд Тръмп представи реформа, целяща да ограничи или премахне проучванията на ефекта от големите инфраструктурни проекти върху околната среда, предаде Франс прес.

Според това предложение, което вероятно ще бъде оспорено пред съда, пак ще трябва да се извършва проучване на отражението на проектите върху околната среда, но може да отпадне задължението за отчитане на влиянието върху глобалното затопляне.

"Това е само началото", добави президентът на САЩ в Белия дом. Той увери, че е готов да се заеме с "регулационния кошмар".

По силата на закон, одобрен през 1970 г. от президента Ричард Никсън, Националния закон за опазване на околната среда, преди началото на който и да е голям строителен проект в САЩ трябва да бъде извършено проучване на отражението му върху околната среда, извършвано от съответната федерална агенция. Конгресът по това време е искал да насърчи "продуктивна и приятна хармония между хората и околната им среда", припомня АФП. Но предприятията и Доналд Тръмп се оплакват от факта, че тези проучвания продължават с години.

Правителството на САЩ не може да промени гласувания от Конгреса закон, но може да промени правилата на прилагането му. Предложеният текст, който ще влезе в сила след 60-дневни консултации с обществеността, изключва необходимостта от такива проучвания за проектите, финансирани от частния сектор и с малко или никакво държавно финансиране. Такива са например много петролопроводи, отбелязва АФП.

Освен това федералните агенции ще трябва да приключват анализа си до две години, вместо за средно четири и половина години, както в момента, заяви Мери Нюмайър, председателка на Съвета за качеството на околната среда към президента на САЩ. Тя добави, че средната продължителност на проучванията за проектите за пътища е над седем години.

Споделяне

Още от Свят