Тръмп се опитва да отмени победата на Байдън в щата Уисконсин

Доналд Тръмп

Мощната кампания на президента Доналд Тръмп да отмени победата на Джо Байдън в щата Уисконсин днес отново се връща в съдебните зали. Във федерални и щатски съдилища предстоят заседания по искове за обявяване за невалидни на стотици хиляди бюлетини и за даване на право на контролирания от републиканците щатски Конгрес да обяви Тръмп за победител, предава Асошиейтед прес.

Адвокатите на Тръмп приканват съдилищата да действат бързо, за да може той да обжалва съдебните решения, които не са в негова полза, преди членовете на Избирателната колегия да се съберат в понеделник и да дадат 10-те гласа на Уисконсин за Байдън. Адвокати на губернатора Тони Евърс и двупартийната избирателна комисия на щата казват, че тези искове са лишени от основания и би следвало да бъдат отхвърлени.

Заради това съдебно дело Уисконсин стана единственият щат, който пропусна крайния срок във вторник за утвърждаване на резултатите си. Това значи, че Конгресът трябва да приеме електорските гласове, които ще бъдат дадени в понеделник и изпратени в Капитолия за преброяване на 6 януари. Пропускането на този краен срок не лишава Уисконсин от неговите 10 електорски гласа.

Байдън спечели Уисконсин с разлика от около 20 600 гласа. Тези резултати бяха утвърдени след поискано от Тръмп повторно преброяване на бюлетините в двата най-големи демократични окръга на щата и след това бяха оспорени от Тръмп с внесените в Уисконсин два иска.

От около 50-те дела, които заведе из цялата страна, за да оспори изборните резултати от 3 ноември, Тръмп е изгубил над 35, а останалите са висящи, показват данни на Асошиейтед прес.

Върховният съд на Уисконсин веднъж вече отказа да разгледа иска на Тръмп, като каза, че той първо трябва да мине през по-долни инстанции. Вероятно е обаче този иск отново да бъде разглеждан в съда.

Върховният съд на Уисконсин е контролиран от консервативни съдии в съотношение 4 на 3. Един от тях, съдия Брайън Хагедорн, три пъти се присъедини към либералните си колеги при вземането на решения да се отхвърли искът на Тръмп и други два иска, внесени от съюзници на Тръмп за отмяна на резултатите.

"Исканата от вносителите отмяна е най-драматичният призив за упражняване на съдебна власт, който съм виждал. От нас се иска да поемем по опасен път. Загубата на обществено доверие в нашия конституционен ред заради упражняването на такъв вид съдебна власт би била невъобразима", написа Хагедорн в решението си да отхвърли иск на Алианса на гласоподавателите в Уисконсин.

Консервативната председателка на съда Пейшънс Рогенсак заяви, че исканото от Тръмп обявяване на 221 000 гласа за невалидни "може да е неизпълнимо по редица причини".

В този щатски иск Тръмп иска да се дисквалифицират бюлетините, които са били пуснати предварително и присъствено, като казва, че не се били поискани надлежно, в писмен вид. Иска отхвърляне на бюлетините, които са пуснати по пощата от хора със статут на "постоянно карантинирани"; пратените по пощата бюлетини, които са били събрани от служители на избирателни комисии в паркове на град Мадисън и пратените по пощата бюлетини, в които чиновници са допълнили липсваща информация на пликовете.

Във федералния иск на Тръмп първоначално се настояваше съдът да прехвърли на контролирания от републиканци щатски законодателен орган правото да избере нови електори, които да гласуват за Тръмп в понеделник. Миналата седмица окръжният съдия Брет Лудвиг определи тази молба като "странна".

След този коментар Тръмп промени молбата си и вместо това нареди на губернатора да удостовери резултати, съответстващи на избрани от щатския Конгрес електори. В сряда Лудвиг нарече тази молба "също много особена".

Тръмп твърди, че изборите не са били правилно произведени и че рисковете от изборни измами са нараснали, защото уличните урни за предварително гласуване не са били под постоянно наблюдение, гласуването по пощата е било широко използвано, а на гласоподаватели, които твърдят, че са под постоянна карантина, е било позволено да гласуват по пощата, без да покажат валиден документ за самоличност със снимка.

Лудвиг, който е назначен на поста си от Тръмп, миналата седмица изрази съмнение дали е уместно такъв иск да се подава във федерален съд. Неговото заседание започва след няколко часа, ако то завърши навреме, щатското дело ще се гледа или по-късно днес, или утре. И по двете дела се очаква бързо решение на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?