Тръмп се опитва да успокои Порошенко за отношенията с Русия

Тръмп се опитва да успокои Порошенко за отношенията с Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на украинския си колега Петро Порошенко, че ще работи с Киев и Москва, за да се опита да сложи край на кръвопролитията в страната. Двамата лидери проведоха телефонен разговор снощи по повод ескалиращото напрежение, предаде БГНЕС.

Обаждането успокои украинците покрай стремежа на Тръмп да изгради приятелство с руския президент Владимир Путин. "Ние ще работим с Украйна и Русия, както и всички други заинтересовани страни, за да помогнем на възстановяването на мира по границата", заяви американският държавен глава.

Порошенко от своя страна изрази дълбока тревога за насилието в страната си и влошаването на хуманитарната ситуация. Той добави, че двамата президенти са заявили подкрепа помежду си в „тонизиращия диалог с новата администрация на САЩ".

„Особено внимание бе отделено на регулирането на ситуацията в Донбас и постигането на мир по политически и дипломатически път. Страните изразиха дълбока загриженост от ескалацията на напрежението и влошаване на хуманитарната обстановка, най-вече в района на Авдеевка. Лидерите отбелязаха необходимостта от пълно прекратяване на огъня“, се посочва в съобщение на Белия дом.

Споделяне

Още от Свят