Тръмп се закани да наложи мита за още 200 млрд. долара на Китай

Пекин определи като "изнудване" заплахите на САЩ за нови търговски санкции и обеща отговор

Тръмп се закани да наложи мита за още 200 млрд. долара на Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да да наложи 10% данък на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара в допълнение към наказателни мерки срещу "неприемливия" ход на Пекин за повишаване на собствените им тарифи, предадоха агенциите.

"Трябва да се вземат някакви мерки, за да насърчим Китай да промени несправедливите си практики и да отвори пазара си към САЩ и да приеме по-балансирани търговски отношения със Съединените щати", се казва в изявление на Тръмп.

Американският президент предупреди, че след като новите мерки влязат в сила, върху съществуващите мита за китайска продукция на стойност 50 милиарда долара, наказателните мерки върху още 200 милиарда долара китайски стоки ще продължат, ако Китай увеличи отново тарифите си.

Китай отговори на заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи нови 10% мита на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара и ги определи като "изнудване", предаде Франс прес.

От Китай предупредиха, че са готови да предприемат ответни мерки, ако Вашингтон осъществи намеренията си. "Политиката на Съединените щати да прилагат натиск и изнудване и да пренебрегват постигнатия вече в резултат от многократни двустранни преговори консенсус породи сериозно разочарование, включително сред международната общност", се казва в заявление на китайското министерство на търговията, публикувано на официалния интернет сайт на институцията.

"В случай, че САЩ действат нерационално, Китай няма да има друг избор, освен да предприеме всеобхватни ответни мерки", допълват от министерството.

В същото време котировките на водещите борси в Източна Азия отбелязаха сериозен спад, провокиран от изказването на Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят